Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Никита Михалков замесен в незаконна търговия с диаманти

Режисьорът притежава 10 процента от компания, продала над 11 хиляди диаманта на офшорка

Руският режисьор Никита Михалков на кинофестивала в Рим през октомври 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Никита Михалков замесен в незаконна търговия с диаманти

Руският режисьор Никита Михалков на кинофестивала в Рим през октомври 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наказателно дело за незаконна търговия с диаманти срещу компания, в която съсобственици са Никита Михалков и неговият зет Алберт Баков, генерален директор на Руския фонд за култура, заведе Федералната служба за безопасност (ФСБ) в Русия, съобщава в. „Комерсант”. Според разследващите компанията незаконно е продала 11,6 хиляди диаманта на офшорната фирма от Гибралтар „Dundela Limited“.

Дружеството „Челпром Даймонд” е създадено през 2001 г. в Челябинска област. Негови собственици са: Александър Синтяев с 50%, Михаил Болотин и жененият за дъщерята на Михалков – Анна, генерален директор на Руския фонд за култура Алберт Баков притежават по 20%, останалите 10% са собственост на Никита Михалков.

Пресслужбата на режисьора е заявила пред „Комерсант”, че Никита Михалков няма отношение към дейността на предприятието и „не е получавал никакви дивиденти”. Твърди се, че засега никой от Федералната служба за безопасност не е търсил режисьора във връзка с криминалното следствие.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg