СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Никола Гюзелев си отиде, защо?

Големият оперен ас почина на 77

Никола Гюзелев (1936-2014) - Никола Гюзелев си отиде, защо?

Никола Гюзелев (1936-2014)

Днес премина в царството на Светлината един от най-големите оперни артисти на България. Истинска звезда на световния оперен небосвод. Никола Гюзелев. Всички тъгуват и… шумят.

Нека замълчим, защото през последните седмици бяхме свидетели на ужасно посегателство над личното пространство на това светило от страна на жълтите вестници и техните раболепни драскачи, които, да, имат оправданието, че ако не ровят в интимния живот на големите личности, няма какво да слагат на трапезите си…

Тъгувам за кончината на Кольо, големия посланик на едно бляскаво изкуство и на България. Вътрешно, над тъгата ми изплува негодувание на много нива. Пошлост, злоба и незачитане на истинските личности у нас.

Много от тях си отиват в забвение и незаслужена почит от страна на гилдията и обществеността. На никого от тях не се отдава заслуженото внимание и подкрепа, за да продължат бляскавата си изява на друга сцена. Педагогика, ръководители на големи културни инстуции, съветници по културните въпроси в Министерството и форумите на изкуството…

Лично аз знам откога датира оттеглянено на маестро Гюзелев и уединението му в рамките на педагогическата дейност в частното му студио. Това се случи, след като не бе избран за директор на Софийската опера. Защо не му бе предоставен клас в Консерватория, защо не провеждаше майсторски класове, защо не оглави оперно студио за млади певци… Въпросите „защо“ са многобройни и аз имам техните отговори. Така обучението по оперно пеене у нас доведе съдбите на стотици млади хора до катастрофа… Всички големи на оперното изкуство умишлено стоят блокирани зад желязната завеса на комунистическата номенклатура и посредственост.

Съжалявам, че точно днес изригвам, но Кольо няма да ми се разсърди. Той е на същото мнение.

Почивай в мир, великолепен Никола Гюзелев! Ти си пример за всички нас, които те познавахме. Извън суетата на нашето илюзорно изкуство, ти си оставаш великолепен и неповторим с красотата на харизматичната си личност. Отвъд материалното ни съществувание в човешки тела, остава светлият дух, подарявал вдъхновение на една цяла оперна епоха.

Почивай в мир! Обичам те!
Дарина/ Твоя Земфира

От фейсбук страницата на оперната певица Дарина Такова

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg