Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Никола Тесла отново скара Сърбия и Хърватия

Портретът му измести пейзаж от Дубровник в дизайна на хърватските евромонети

Изобретенията на Никола Тесла се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток. Снимка: Уикипедия - Никола Тесла отново скара Сърбия и Хърватия

Изобретенията на Никола Тесла се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток. Снимка: Уикипедия

Спорът между Сърбия и Хърватия за правото да се наричат родина на Никола Тесла избухна отново, след като допитване в Хърватия показа желанието на хората върху евромонетите, сечени в страната, да стои портретът на учения.

„Националната банка на Сърбия смята, че евентуалното поставяне на образа на Никола Тесла от националната страна на евромонетите, ако Хърватия стане член на еврозоната през 2023 г., би било присвояване на културното и научно наследство на сръбския народ. Тесла през целия си живот се обявява за сърбин по произход. В тази връзка е напълно сигурно, че ще бъдат предприети подходящи действия пред съответните институции на ЕС, за да се подчертае, че подобно предложение е неподходящо“, цитират сръбските медии изявление на ръководството на Националната банка.

Никола Тесла е роден през 1856 г. в Смилян, Австро-Унгария, на територията на днешна Хърватия, по произход е етнически сърбин. Приема американско гражданство.

Портретът на Никола Тесла върху евромонетите е бил подкрепен от повече хора, отколкото са подкрепили пейзаж от перлата на Хърватия – морския град Дубровник.

Хърватските власти вече обявиха, че при влизането в Еврозоната техните национални евромонети ще изглеждат така: при всички основата ще бъде шахматната дъска, която е националният им герб, картата на Хърватия ще бъде върху монетата от 2 евро, изображение на националната валута куна ще има върху монетата от 1 евро, а върху монетите от 50, 20 и 10 цента ще бъде изобразен Никола Тесла. За най-дребните монети от 5, 2 и 1 цента е запазена глаголицата.

Ако Сърбия предприеме действия, Съветът на ЕС може да отхвърли решението на Хърватия, защото според правилника, ако предложеният дизайн предизвика неблагоприятни реакции от страна на друга държава-членка или кандидат за член, предложението се подлага на гласуване.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90