Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Николай Гундеров е носител на наградата „Алеко Константинов” на Сатирата

Пиесата „Клуб на пороците” ще бъде поставена до една година след удостояването

Статуетката, която се връва на победителя, е дело на Вежди Рашидов. Снимка: Сатиричен театър - Николай Гундеров е носител на наградата „Алеко Константинов” на Сатирата

Статуетката, която се връва на победителя, е дело на Вежди Рашидов. Снимка: Сатиричен театър

Пиесата „Клуб на пороците“ от Николай Гундеров спечели наградата „Алеко Константинов“ на Сатирата, съобщиха от театъра. Авторът бе отличен от жури в състав: Калин Сърменов, председател, и членове Богдана Костуркова, Михаил Тазев и Николай Младенов.

Конкурсът за непубликувани, непоставяни, неучаствали в други конкурси нови сатирични комедии беше обявен през януари 2022 г. Наградата е 1500 лева, а Сатиричният театър си запазва правото да постави наградената пиеса до една година след обявяването на наградите.

Николай Гундеров е носител на наградите „Аскеер“ за съвременна българска драматургия, както и на наградата за авторска пиеса на Международния фестивал „Нова българска драма“. Работи като режисьор в Чехия и България. Завършил е славянски филологии в Софийския университет, а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл „Леки четива“ е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. За стихосбирката си „Синтаксис на грижите“ е оценен като най-добър дебютант на „Южна пролет“. Спектакълът му „Вернисаж“ от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство „Ян Кречмер“ на Съюза на полските актьорски асоциации.

В Сатирата е режисирал спектаклите „Пациенти & клиенти“ по Марк Камолети и „Детектор на лъжата“ на Василий Сигарев, а също „Мъж на верижка“ от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), „Вернисаж“ от Вацлав Хавел (театър „Елиадовна книховна“, Прага), „Рейс“ по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), „Г-жа министершата“ от Бранислав Нушич (Театър „Диск“, Прага). Участва като актьор във филма на Иржи Менцел „Обслужвах английския крал“. Съосновател е на театър Trifonoff & Gunderov.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg