Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Николай Райнов и потайната сила на природата

Изложбата, посветена на 125 години от рождението на Николай Райнов, ще продължи до 11 януари. - Николай Райнов и потайната сила на природата

Изложбата, посветена на 125 години от рождението на Николай Райнов, ще продължи до 11 януари.

Духовните стремежи и вдъхновение от природата, фолклора, митологията и различни религиозни течения, на една от най-сложните личности в българското изобразително изкуство – символиста Николай Райнов (1889-1954), са събрани в 50 творби в Националната галерия.

Изложбата представя живопис, графика и илюстрации, създадени от художника между 1911-а и 1937 г. Творбите са избирани от фонда на НХГ, градските галерии в Пловдив, Сливен, Плевен и Кюстендил, от Ателие-колекция „Светлин Русев“, галерия „Нюанс”, Фондация “Проф. Николай Райнов”, от наследници и ценители.

В каталога на експозицията се публикува за първи път пълният текст на неизвестен ръкопис на Николай Райнов, озаглавен “За потайната сила на природата. Окултно билкарство и знахарство”. Тематично представените в изложбата произведения – пейзажи и графични проекти, илюстрират лечебните и магични образи на цветята, растенията и дърветата, описани в ръкописа.

„В природата аз съм същият културен човек, – казва Райнов, – живея с културното си съзнание и преди всичко с онова, което изкуството е правило с мен.“

Николай Райнов е забележителна фигура в историята на българската култура, мислител и теоретик с разностранни таланти – той е поет, белетрист, драматург, есеист, литературен и художествен критик, учен-теоретик, историк и популяризатор на изкуството, философ и стилист, преводач, вдъхновен интерпретатор на нашия и световния приказен фолклор… Но преди всичко това той е художник, който изобразява света в стил сецесион.

Изложбата, посветена на 125 години от рождението на художника, ще продължи до 11 януари.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg