Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Николай Волев: Блокират ми проекта? Тъкмо ще имам време да го усъвършенствам

 - Николай Волев: Блокират ми проекта? Тъкмо ще имам време да го усъвършенствам

Въпреки че от доста време не е снимал филм, кинорежисьорът Николай Волев не се притеснява особено от факта, че ще се наложи да почака още.

Проектът му „Извън пътя“ спечели най-висок резултат на последната сесия на Националния филмов център, класиран е на първо място сред 21 претенденти за държавна субсидия. Волев обаче няма да може да сключи договор за реализация на филма, засега. Проектът му е блокиран от жалбата срещу НФЦ, подадена в Административния съд от сестрите Невена и Милена Андонови – също участнички в конкурса на Филмовия център, но техният проект не се класира. Магистратите ще бъдат във ваканция до септември, затова разрешаването на казуса ще се проточи.

„Не е приятно, но в момента се вълнувам единствено от сценария на филма, който продължавам да усъвършенствам. Защото по природа съм перфекционист“, обясни по телефона Волев пред „Площад Славейков“.

„А пък другото – каквото стане. Има си ред – и съдебен, и административен, чакам го спокойно“, допълни режисьорът. Той е също така и сценарист на „Извън пътя”, както и продуцент чрез фирмата си „Никотея”. „Историята е съвременна, любовна и много лична. Главният герой броди из пущинаците със своя стар и очукан джип и се спасява сред природата от ужасът на битието ни. Сюжетът не е обвързан със злобата на деня ”, казва Николай Волев пред „Монитор“. За главната роля е поканил Михаил Билалов.

Последният филм на Волев бе „Огледалото на дявола“. В огромната пауза режисьорът на „Да обичаш на инат“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Маргарит и Маргарита“, „Дом № 8“… живя като отшелник – първо около 10 години в къщата си край морето, а отскоро в полите на Пирин.

„Мама му стара и живот!” беше мотото на документалната му поредица преди години. „Не, не мога да избягам от заключението, че ние, българите, като цяло наистина сме едни от най-нещастните хора на планетата. Това е обективно, факт, не лично мнение – заяви преди време в интервю Николай Волев. – Какво ме крепи тогава? Най-любящата и красива съпруга на света, това, че децата ни са добри. Не е малко, нали?“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg