Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НИМ без директор след конкурса

Единственият кандидат, Вера Бонева, не се класира

Копия на короните българските царе и царици от 1204 до 1395 г., възстановени по изображения в Боянската църква и Бачковския манастир, са сред символите на властта, изложени в НИМ. Снимка: Емил Георгиев - НИМ без директор след конкурса

Копия на короните българските царе и царици от 1204 до 1395 г., възстановени по изображения в Боянската църква и Бачковския манастир, са сред символите на властта, изложени в НИМ. Снимка: Емил Георгиев

Вера Бонева, останала единствен кандидат за директор на НИМ след излизането на Божидар Димитров в пенсия, не се е класирала успешно за поста, съобщиха от Министерството на културата.

Конкурсът бе обявен през месец февруари от служебния министър на културата Рашко Младенов. Вежди Рашидов дълго време не обявяваше директорското място в НИМ за вакантно с обяснението, че никой освен Божидар Димитров „не познава до кътните зъби“ музея.

Впоследствие се оказа, че кандидатите са двама – самият Димитров, заканил се за хеттрик, и проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Но след като в края на септември стана ясно, че Божидар Димитров излиза в пенсия и напуска НИМ от 1 ноември, Бонева остана единственият претендент за поста.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90