Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НИМ показва Манифеста за Независимостта на България

Документът е предоставен от Държавна агенция „Архиви“ за изложба, посветена на 110-годишнината от акта, с който държавата ни става равностоен партньор на останалите европейски страни

Манифест на цар Фердинанд I към българския народ за обявяване на Независимостта на България. Снимка: НИМ - НИМ показва Манифеста за Независимостта на България

Манифест на цар Фердинанд I към българския народ за обявяване на Независимостта на България. Снимка: НИМ

Оригиналът на Манифеста, с който през 1908 г. България отхвърля зависимостта си от Османската империя, ще бъде показан в Националния исторически музей. Документът е сред експонатите в изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от отхвърлянето на политическата и финансовата зависимост на България от Османската империя.

Княз Фердинанд обявява Княжеството ни за „независимо Българско Царство“ в търновската църква „Св. 40 мъченици“ на 22 септември 1908 г. С акта от 1908-а България отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни. След Съединението от 1885 г., провъзгласяването на Независимостта е вторият голям успех на младата българска държава.

Държавна агенция „Архиви“ предоставя документа специално за изложбата. Манифестът, изработен от Харалампи Тачев, е поставен в богато орнаментиран сребърен тубус и е положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков.

Изложбата „Дипломация и доблест“ е посветена на 110-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България. Снимка: НИМ

В изложбата ще бъдат показани и още реликви, свързани с подготовката, обявяването и защитата на Независимостта – българо-турският протокол от 1909 г. за признаване на Независимостта на България от Османската империя, договорът между България и Компанията на Източните железници от същата година, конвенцията за предоставяне на заем от Русия на България, шифровани телеграми от българското правителство до дипломатическите ни представители в чужбина.

Часовник от царската колекция в НИМ

Ценен експонат от Третото българско царство е и т.нар. Сребърна конституция на Българското царство от 1911 г., наречена така заради сребърния ѝ обков. Ще бъдат показани още диплом на княз Фердинанд І като покровител на Балканското изложение в Лондон през 1907 г., фотоалбум, подарен на княза от Софийското градско общинско управление по повод 20-годишнината от възшествието му на българския престол, поздравителен адрес до княгиня Елеонора по случай провъзгласяването ѝ за почетен председател на Софийското благотворително дружество „Милосърдие“ от март 1908 г., портрети на Фердинанд І, на Александър Малинов, на министри от кабинета на Демократическата партия, малкото огърлие на ордена „Светите равноапостоли Кирил и Методий“, възпоменателни кръстове и златни монети, сечени по случай провъзгласяване на Независимостта на България.

Изложбата „Дипломация и доблест“ ще бъде открита на 20 септември в НИМ и може да бъде видяна до 20 октомври. Нейни инициатори са Националният исторически музей и Държавната агенция „Архиви“, със съдействието на Националната галерия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90