НИМ показва оригинала на Търновската конституция

Представят реликви, останали от Строителите на съвременна България за 140-годишнината на Конституцията

Посетителите могат да видят оригинала на Търновската конституция, съхраняван в Централния държавен архив. - НИМ показва оригинала на Търновската конституция

Посетителите могат да видят оригинала на Търновската конституция, съхраняван в Централния държавен архив.

Оригиналът на Търновската конституция в червена кожена подвързия е сред рядко или никога непоказваните експонати на НИМ, изложени от 18 март в залите на музея по повод 140 години от приемането на Търновската конституция. Подписана е на 16 април 1879 г. от Учредителното Народно събрание в старопрестолния град.

В сбирката се открояват Алманахът на българската конституция от 1911 г. На 1000 страници в луксозното издание може да се намерят портретите на 1200 личности с участие в изграждането на новата българска държава, както и всички официални документи около предисторията на Търновската конституция, нейното създаване и промени.

„Алманах на българската Конституция”, 1911 г.

Изложени са още оригинални снимки на някои от депутатите в Учредителното събрание в Търново през 1879 г., сред които Петко Каравелов, Димитър Греков и Драган Цанков. Техни лични вещи може да се разгледат като част от постоянната експозиция. От архива ще бъде изваден и юбилейният посребрен медал с лика на Антим I, изсечен за 120-годишнината на Народното събрание.

Интересна сред редките експонати е изящната сребърна чаша и кутия с монограма „Ц” на Драган Цанков, както и поставката на писма на Петко Каравелов, водачи на либералите в Учредителното събрание. Показани са също Дневниците на Учредителното събрание от 1890 г. – именно това издание служи на Симеон Радев като източник за създаването на „Строителите на съвременна България“.

ДС