Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нима ние, тъмнокожите, не можем да играем?

И Спайк Лий в бойкота на Оскарите

Как е възможно за втора поредна година всички двайсет номинирани актьори да бъдат бели?  40 бели актьори за две години и нито един с различен цвят на кожата!“, гневен е Спайк Лий. - Нима ние, тъмнокожите, не можем да играем?

Как е възможно за втора поредна година всички двайсет номинирани актьори да бъдат бели? 40 бели актьори за две години и нито един с различен цвят на кожата!“, гневен е Спайк Лий.

Спайк Лий ще бойкотира церемонията по връчването на Оскарите заради това, че за втора поредна година няма номинация за тъмнокож актьор. Режисьорът получи почетна награда от Филмовата академия миналата година – той и съпругата му обаче няма да посетят основното събитие, което се задава в края на февруари.

„Искам да благодаря на президента Черил Буун Айзъкс и Филмовата академия за това, че ми присъдиха почетен Оскар миналия ноември – написа Лий в „Инстаграм“. – Признателен съм. Въпреки това аз и съпругата ми няма да присъстваме на церемонията през февруари. Не можем да я подкрепим и нямаме никакво неуважение към приятелите си, към водещия Крис Рок и продуцента Реджи Хъдлин, президента Айзъкс и Академията. Но как е възможно за втора поредна година всички двайсет номинирани актьори да бъдат бели? И дори не гледаме към другите категории. 40 бели актьори за две години и нито един с различен цвят на кожата! Нима не можем да играем?! Какво по дяволите!!!“

Не е ясно дали позицията на Спайк Лий е провокирано от изказването на Джейда Пинкет Смит, която призова за бойкот на Оскарите от актьорите от малцинствата.

„На Оскарите… тъмнокожите хора често сме добре дошли да раздаваме награди и да забавляваме, но рядко получаваме признание за артистичните си постижения – написа Пинкет Смит в социалните мрежи. – Не трябва ли тъмнокожите да се въздържат от участие в церемонията? Хората може да се отнасят с нас само по начина, по който позволим.“

Новият филм на Лий, Chi-Raq, разказва за жена, която започва секс-стачка в знак на протест срещу насилието между тъмнокожи в Чикаго. Заглавието бе добре прието от критиката, но така и не се появи в никоя от категориите на тазгодишните Оскари. Съпругът на Пинкет Смит, Уил Смит, пък не бе забелязан с ролята си в „Шампионът“.

Сред другите липси е британският актьор Идрис Елба, считан преди обявяването на номинациите за един от фаворитите при поддържащата мъжка роля – за превъплъщението му в „Зверове без нация“. Майкъл Б. Джордан също е изпуснат за „Крийд: Сърце на шампион“, както и пуерториканецът Бенисио дел Торо за „Сикарио“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС