Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нина Димитрова ни вкарва в лудницата на Гогол

Актрисата режисира Стелиян Радев в моноспектакъл за 50-ия юбилей на Театър „199“

Трупата на Театър „Кредо“ - Нина Димитрова, Стелиан Радев и Димитр Несторов, готви два нови спектакъла. Снимки: Румен Добрев - Нина Димитрова ни вкарва в лудницата на Гогол

Трупата на Театър „Кредо“ - Нина Димитрова, Стелиан Радев и Димитр Несторов, готви два нови спектакъла. Снимки: Румен Добрев

Запишете си в дневниците за септември: 29-и и 30-и, „Дневникът на един луд“ по Николай Василиевич Гогол, Театър „Кредо“. Премиерата, с която „199“ открива 50-ия си юбилеен сезон!

Сам на сцената излиза Стилиян Радев. 23-годишен актьор, дипломирал се преди година, а преди малко повече присъединил се към Нина Димитрова и нейния „Шинел“, ще премери силите си в солов спектакъл – още на старта в професията. В ума му е грамадата на Гогол „Дневникът на един луд“. Пред очите му сред зрителите – режисьорката Нина Димитрова, която 13 години обмисля тази творба. Но през септември тя няма да се качи на сцената, ще го остави сам в лудницата. Стенли е нейният избраник да търкаля всяка вечер пред публиката камъка на Сизиф.

До премиерата има около 2 месеца, но Димитрова не се тревожи, защото малко преди края на сезона представлението е проверено, играно е пред колеги. Макар и сред свои, а не пред реална публика, Стенли вече е преживял първите си аплодисменти.

След края на септември Радев ще заживее в образа на Поприщин – дребен човек, но дворянин с основания да заяви претенции към света, с желание да се почувства значим и извънмерен. Но в крайна сметка му стига да го изпълни поне чувството за достойнство, да не изчезне като мехури във вода.

„Заложила съм на актьор, който притежава целия диапазон от трогателност и безпомощност до озлобление и величие“, казва Нина Димитрова.

„Заложила съм на актьор, който притежава целия диапазон от трогателност и безпомощност до озлобление и величие“, казва Нина Димитрова.

Радев не изпитва страх от Поприщин и няма търпение да го заяви пред света. Нина работи с него над ролята бавно, вече година и половина. Тежък спектакъл е, но режисьорката е уверена, че Стенли се справя блестящо. Творческата енергия между двамата е безупречна – както когато са рамо до рамо на сцената, така и когато са от двете страни на рампата. Нина си партнира с него и в най-дълго играното представление в историята на Театър „199“ – „Шинел“ е на 22 години, родил се е една година след самия Стенли.

„Заложила съм на актьор, който притежава целия диапазон от трогателност и безпомощност до озлобление и величие – казва Нина Димитрова. – Стенли е удивителен и тук той ще го покаже с пълна мяра.“

Мечтател или луд ще видим в „Дневника“ на Гогол? Онзи разстроен разум с мания за величие, който очакваме да прозрем в спектакъла, ще бъде друг – у него безумието е неистова мечта, която преминава пределите на реалното.

„Когато не можеш да реализираш някоя огромна мечта в реалността – тогава си създаваш друг, илюзорен свят, в който продължаваш – казва Нина. – Тези, които престъпват чертата, обикновено ги тикат на топло, за да не пречат на другите. Но я си представи какво би станало, ако всички тръгнем да си преследваме мечтите докрай?“

Нина Димитрова за първи път ще гледа свой спектакъл от салона.

Нина Димитрова за първи път ще гледа свой спектакъл от салона.

Спектакълът показва какво е в състояние да стори страхът и любовта с човека – да го въздигне или да го срине. Кое от двете ще му се случи в крайна сметка, е въпрос на характер.

„Хората, за съжаление, живеят в паралелни общества – казва Нина, – и ако някой иска да мине от единия в другия – в света на парите, на лукса, на онези студени скъпоценни блестящи и тайнствени неща, заради които (както казва Гогол) момците погубват душата си – този скок му коства много: достойнството, гордостта. Това са компромиси, които не всеки може да направи, не всеки притежава силата да извърши този прелом или да следва мечтите си…

Да осъзнаеш, че нищо не си оставил в живота и да се опиташ да промениш нещата, с които не си съгласен, да изправиш гръб пред онези, пред които си го превивал, да престанеш да се страхуваш и да последваш мечтите си – за това няма възраст. Ти можеш да се пречупиш и на 20, и на 40, и на 60 – и на същите възрасти да започнеш отново, да кажеш, че си човек с голяма буква.“

Нина признава, че би искала като свърши спектакъл, зрителите да си кажат: „Боже Господи, колко въображение, колко талант има в един човек, а докъде се е докарал!“

Преди да бъде завладян от „лудия“, Стенли ще изкара лятото в Созопол. Предстои и Нина да замине някъде край морето. Преди дни приключи последните репетиции с другия великолепен актьор от Театър „Кредо“ – Димитр Несторов.

„Моето желание е да подаря на тези двама актьори по един спектакъл, за да бъде видян огромният им талант“, казва Нина. Явно скоро ни чака още едно ново заглавие от малката им трупа.

„Така е – усмихва се Нина Димитрова. – За Митко ще има още един откачалник, друг чешит – за да се пробват и двамата в това сложно нещо лудостта.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg