Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НИНКН: Ремонтът на Театър „София“ е незаконен и трябва да бъде спрян

Общината планира да промени външния вид на сградата, казват от Института, но само Министерство на културата може да спре ремонта

„И най-добрият закон не може да съхрани красиво здание, нито да опази качествата на градската среда, ако липсват отношение и чувствителност“, казват от НИНКН. Снимка: Ново архитектурно наследство/Фейсбук - НИНКН: Ремонтът на Театър „София“ е незаконен и трябва да бъде спрян

„И най-добрият закон не може да съхрани красиво здание, нито да опази качествата на градската среда, ако липсват отношение и чувствителност“, казват от НИНКН. Снимка: Ново архитектурно наследство/Фейсбук

Ремонтът на Театър „София“, който започна на 13 юли, е незаконен и трябва да бъде прекратен незабавно, алармират от Националния институт за недвижимо културно наследство. Той не е бил съгласуван нито с НИНКН, нито с Министерство на културата, а това е задължително изискване, тъй като сградата на институцията се намира в охранителната зона на градината при баня „Подуяне“, част от парка „Владимир Заимов“. Градината има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г.

Самият театър не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но е в процедура по деклариране и проучване. Йорданка Фандъкова и Николай Александров, кмет на община „Оборище“, са били уведомени за закононарушението на 20 юли 2022 г. и вече е изтекъл 7-дневният срок, в който са имали възможност да заявят възраженията си писмено, отбелязват от НИНКН. В този период в институцията няма постъпили възражения.

Ремонтът е в нарушение по-конкретно на чл. 83 от Закона културното наследство, т. 2 и 3, който изисква съгласуване на проектите в охранителните зони на групови културни ценности. Не се съгласуват намесите, които не променят външния вид на сградите, а от НИНКН не смятат, че случаят е такъв. От Общината обаче вече увериха, че смятат да запазят фасадата в оригиналния вид с облицовка от естествен камък в пясъчен цвят, както и всички орнаменти, характерни за специфичния ѝ облик.

Вижте още: ТЕАТЪР „СОФИЯ“ В РЕМОНТ, ТРУПАТА ИГРАЕ НА ПЕТ СОФИЙСКИ СЦЕНИ

При нарушение всякаква намеса по сградата трябва да бъде прекратена, казват от Института, но само Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към МК може да издаде предписание за спиране на ремонта.

„НИНКН няма правомощия за това, за съжаление. Институтът сезира Инспектората към МК, макар че вероятно няма човек, който да не е видял снимките и кадрите от театъра. Наложително е да бъде направена проверка кои са участниците, нарушили Закона за културното наследство и ЗУТ – казват още от Института. – Проектът трябва да се преработи, така че да запази автентичността на театъра. НИНКН няма да предложи на министъра на културата да одобри проект, който променя облика на сградата по какъвто и да е начин.

И най-добрият закон не може да съхрани красиво здание, нито да опази качествата на градската среда, ако липсват отношение и чувствителност. Живеем в бърза реалност, от която формалните правила, законите изостават. Трябва ли да разчитаме само на тях, за да знаем кое е важно и ценно?“

Същата съдба може да сполети и други ценни издания, предупреждава НИНКН, и сред причините са Законът за енергийната ефективност, който създава предпоставки за унищожаване на архитектурен и художествен образ и на автентичност заради изискванията си, понякога включващи и топлоизолиране.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС