Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сръбският Нишвил, джазовият Нашвил на Европа

Васко Кръпката, „Дърти пърчис“ и Васил Петров - част от 660 артисти на фестивала в Ниш

Васко Кръпката, Амалия Ненова и Васил Петров ще представят България на джазфестивала в Ниш. Снимка: Авторът - Сръбският Нишвил, джазовият Нашвил на Европа

Васко Кръпката, Амалия Ненова и Васил Петров ще представят България на джазфестивала в Ниш. Снимка: Авторът

Нашвил е световната столица на кънтри музиката, а Нишвил е името на джаз фестивала в Ниш – сръбският град, който между 11 и 14 август ще се превърне в столица не само на джаза, но и на блус, уърлд, етно, соул и r’n’b музиката.

Това е наистина голям международен музикален фестивал – с 11 сцени, 110 концерта и 660 артисти! Единственото малко нещо е разстоянието от София до Ниш – 166 км. В своя портрет на фестивала критик от най-престижното амерериканско джаз издание „Даунбийт“, обърна специално внимание на участниците от Сърбия и Балканите (сред които и не малко български музиканти), а репортерът на неофициалната медия на Европейския съюз, брюкселското списание „Ню Юръп“, озаглави текстът си за фестивала (анонсиран на корицата), „Нишвил – европейското лице на Сърбия!“.

Сред гостите на Нишвил, джазфестивалът, основан през 1981-а, само през последните години са гостували звезди като Били Кобъм, „Инкогнито“, „Бранд Ню Хевис“, Лари Кориъл, Лени Уайт, Канди Дълфър, „Осибиса“, Жан Люк Понти, Джон Патитучи, Бени Голсън, Ранди Брекър, Рон Картър, Рой Харгроув… и изтъкнато български музиканти като Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов…

Тази година сред международните знаменитости са китарният герой с международна слава – вече 4 десетилетия – и с 20 соло албума, Ал Ди Меола; супер джаз триото „Сайръс Чеснът, Лени Уайт и Бъстър Уилямс“, бендът на Бил Еванс – дебютирал през 80-те в групата на Майлс Дейвис на крехката възраст 21 години, но записвал и блус рок с „Олман брадърс“ и „Говт Мюл“; британската соул дива Джос Стоун – носителка на награди „Грами“ и „Брит“, вокал на супергрупата „Ню Хевис“ заедно с Мик Джагър.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Тази година в Нишвил България ще бъде представена от Амалия с „Дърти Пърчис“ и Васил Петров. А финалът на първата фестивална вечер, в която ще свири и Ал Ди Меола, ще постави Васко Кръпката с „Подуене блус бенд“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах