Нито хейт, нито победа, просто здрав обществен разум

Значителни промени в проекта със светещите гъби за „Света Неделя“ след гражданско недоволство (снимки)

Така трябва да изглежда площад „Света Неделя“ след ремонта. Илюстрация: Студио „Фуксас“ - Нито хейт, нито победа, просто здрав обществен разум

Така трябва да изглежда площад „Света Неделя“ след ремонта. Илюстрация: Студио „Фуксас“

Представете си, че си имате дом, но нямате право да го подредите както ви харесва. Домоуправителят решава как да изглежда домът ви, как да се движите из него, какви да бъдат нощните лампи и килимите по пода… Невъзможно, ще кажете.

Градовете – София, Пловдив, Варна, Шабла, Мелник… – са нашите домове. И ние, техните обитатели, имаме правото да решим как да изглеждат те, как да бъдат подредени и уредени.

Правя аналогията заради позитивното развитие на един проблем. Проектът на архитект Масимилиано Фуксас за района около църквата „Света Неделя“ в центъра на столицата е съществено променен след гражданските реакции при първото му представяне.

Вижте още: ФОНТАНИ, ЗЕЛЕНИНА И СВЕТЕЩИ ГЪБИ СЛЕД РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА „СВЕТА НЕДЕЛЯ“

Америка за България

Посрещнати с естетическо удивление, смях и гняв от гражданството, осветителните гъби, излезли като филма „Аватар“ на Джеймс Камерън, ни се разминаха. Сега студиото на Фуксас обещава красиви – отново футуристични – лампи с вградени електрически контакти, USB портове, високоговорители, камери и фотоволтаични панели.

Лампите са вдъхновени от елемент от фасадата на Богословския факултет и използват златното сечение. Илюстрация: Студио „Фуксас“

Тази красота ще се появи в София благодарение на небезразличните граждани. Ще стане факт, ако проектът бъде изпълнен както е предвиден, защото вече има общественост с непримирими естетически критерии. Значи може. Може да променяме средата, която ни заобикаля, ако сме достатъчно граждани и достатъчно общество. Въпрос на етика и естетика е да подредим дома, града, държавата си.

Важно е да осъзнаем какво сме постигнали обаче, за да го постигаме пак. Когато тръгне подобна проява на гражданско съзнание, първата реакция на безразличните е да я нарекат „хейт“. Само че вече се вижда – нито възмущението, нито подигравките са социалномрежов „хейт“, защото водят до градивен резултат. Те не са безадресна безцелна омраза, която не променя нищо. Това е тънката разлика – възмущението, активната позиция, дори да е негативна, не е „хейтване“, не е самоцелно остроумие, а борба за промяна.

Важно е къде и как възниква, важно е кой я олицетворява също. Гражданското общество не се състои само от ограничен кръг шумни интелектуалци, макар да представляват лидери на мнение. Естетиката на живот не е привилегия на „жълтопаветниците“. Домът е общ. Ако осмислим силата си, ако разберем колко сме всемогъщи, когато споделяме общи естетически и морални критерии, ще подредим всичко на мястото му. Тук не иде реч за политически пристрастия, те вредят на гражданската цялост. Целта не е да се постигне победа, а да се създаде бъдеще. Победата е термин от войните, а градежът – което е и целта на гражданската инициативност – е приоритет на мира. В процеса на създаване врагове няма.

Затова промененият план за площад „Света Неделя“ не е победа, а тържество на здравия разум и вкус. Дори и само заради факта, че вместо да се намаляват 57-те налични в момента дървета там, ще бъдат добавени още 87. Дори и само заради факта, че са положени усилия за осмисляне на нуждите на столичани.

Пейките ще бъдат изработени от т. нар. „биодинамичен“ цимент, направен от рециклирани отпадъци от мрамор, който има свойството да пречиства въздуха. Илюстрация: Студио „Фуксас“

Новият проект на арх. Фуксас е наистина добър. Предвидена е качествена настилка, богато озеленяване с дървета, рози, магнолии, далии… Разширена е пешеходната зона. Римските находки ще бъдат осветени през нощта под стъклените си похлупаци, за да могат да бъдат разглеждани денонощно…

Занапред се очаква представянето на становища по проектното решение, изготвяне на технически проект и неговото съгласуване и одобрение. Същинският етап на реконструкцията започва през септември 2021 г., когато ще бъде обявена и обществената поръчка за избирането на изпълнител. Ремонтните дейности трябва да започнат от отсечката между „Алабин“ и „Позитано“ през април 2022 г.

София отдавна заслужава да получи кътче, проектирано от международно признат архитект, както е било в началото на миналия век, когато обликът на столицата е постигнал нивото на други големи европейски градове. Днес постепенно тушираме погромите на соцреализма, преобразил столичния център в сталинистки стил. И можем да се гордеем с това, което предстои да се случи на площад „Света Неделя“, защото то е колкото дело на Фуксас, толкова и на всички нас.

Неръждаема стомана и стъкло са основните елементи в дизайна на трамвайните спирки. Илюстрация: Студио „Фуксас“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3