Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нито хейт, нито победа, просто здрав обществен разум

Значителни промени в проекта със светещите гъби за „Света Неделя“ след гражданско недоволство (снимки)

Така трябва да изглежда площад „Света Неделя“ след ремонта. Илюстрация: Студио „Фуксас“ - Нито хейт, нито победа, просто здрав обществен разум

Така трябва да изглежда площад „Света Неделя“ след ремонта. Илюстрация: Студио „Фуксас“

Представете си, че си имате дом, но нямате право да го подредите както ви харесва. Домоуправителят решава как да изглежда домът ви, как да се движите из него, какви да бъдат нощните лампи и килимите по пода… Невъзможно, ще кажете.

Градовете – София, Пловдив, Варна, Шабла, Мелник… – са нашите домове. И ние, техните обитатели, имаме правото да решим как да изглеждат те, как да бъдат подредени и уредени.

Правя аналогията заради позитивното развитие на един проблем. Проектът на архитект Масимилиано Фуксас за района около църквата „Света Неделя“ в центъра на столицата е съществено променен след гражданските реакции при първото му представяне.

Вижте още: ФОНТАНИ, ЗЕЛЕНИНА И СВЕТЕЩИ ГЪБИ СЛЕД РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА „СВЕТА НЕДЕЛЯ“

Посрещнати с естетическо удивление, смях и гняв от гражданството, осветителните гъби, излезли като филма „Аватар“ на Джеймс Камерън, ни се разминаха. Сега студиото на Фуксас обещава красиви – отново футуристични – лампи с вградени електрически контакти, USB портове, високоговорители, камери и фотоволтаични панели.

Лампите са вдъхновени от елемент от фасадата на Богословския факултет и използват златното сечение. Илюстрация: Студио „Фуксас“

Тази красота ще се появи в София благодарение на небезразличните граждани. Ще стане факт, ако проектът бъде изпълнен както е предвиден, защото вече има общественост с непримирими естетически критерии. Значи може. Може да променяме средата, която ни заобикаля, ако сме достатъчно граждани и достатъчно общество. Въпрос на етика и естетика е да подредим дома, града, държавата си.

Важно е да осъзнаем какво сме постигнали обаче, за да го постигаме пак. Когато тръгне подобна проява на гражданско съзнание, първата реакция на безразличните е да я нарекат „хейт“. Само че вече се вижда – нито възмущението, нито подигравките са социалномрежов „хейт“, защото водят до градивен резултат. Те не са безадресна безцелна омраза, която не променя нищо. Това е тънката разлика – възмущението, активната позиция, дори да е негативна, не е „хейтване“, не е самоцелно остроумие, а борба за промяна.

Важно е къде и как възниква, важно е кой я олицетворява също. Гражданското общество не се състои само от ограничен кръг шумни интелектуалци, макар да представляват лидери на мнение. Естетиката на живот не е привилегия на „жълтопаветниците“. Домът е общ. Ако осмислим силата си, ако разберем колко сме всемогъщи, когато споделяме общи естетически и морални критерии, ще подредим всичко на мястото му. Тук не иде реч за политически пристрастия, те вредят на гражданската цялост. Целта не е да се постигне победа, а да се създаде бъдеще. Победата е термин от войните, а градежът – което е и целта на гражданската инициативност – е приоритет на мира. В процеса на създаване врагове няма.

Затова промененият план за площад „Света Неделя“ не е победа, а тържество на здравия разум и вкус. Дори и само заради факта, че вместо да се намаляват 57-те налични в момента дървета там, ще бъдат добавени още 87. Дори и само заради факта, че са положени усилия за осмисляне на нуждите на столичани.

Пейките ще бъдат изработени от т. нар. „биодинамичен“ цимент, направен от рециклирани отпадъци от мрамор, който има свойството да пречиства въздуха. Илюстрация: Студио „Фуксас“

Новият проект на арх. Фуксас е наистина добър. Предвидена е качествена настилка, богато озеленяване с дървета, рози, магнолии, далии… Разширена е пешеходната зона. Римските находки ще бъдат осветени през нощта под стъклените си похлупаци, за да могат да бъдат разглеждани денонощно…

Занапред се очаква представянето на становища по проектното решение, изготвяне на технически проект и неговото съгласуване и одобрение. Същинският етап на реконструкцията започва през септември 2021 г., когато ще бъде обявена и обществената поръчка за избирането на изпълнител. Ремонтните дейности трябва да започнат от отсечката между „Алабин“ и „Позитано“ през април 2022 г.

София отдавна заслужава да получи кътче, проектирано от международно признат архитект, както е било в началото на миналия век, когато обликът на столицата е постигнал нивото на други големи европейски градове. Днес постепенно тушираме погромите на соцреализма, преобразил столичния център в сталинистки стил. И можем да се гордеем с това, което предстои да се случи на площад „Света Неделя“, защото то е колкото дело на Фуксас, толкова и на всички нас.

Неръждаема стомана и стъкло са основните елементи в дизайна на трамвайните спирки. Илюстрация: Студио „Фуксас“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах