Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ница вече част от световното културно наследство

Най-богатото находище на злато в Европа - в Румъния, под защитата на ЮНЕСКО срещу комерсиално използване

Крайбрежната алея в Ница. Снимка: Площад Славейков - Ница вече част от световното културно наследство

Крайбрежната алея в Ница. Снимка: Площад Славейков

Курортният град Ница стана обект от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, съобщават световните агенции. Решението е взето на 44-ата сесия на Комитета за световно наследство, която тече в момента в китайския град Фуджоу.

Ница е включена в списъка като „град курорт от зимната Ривиера“. Разположен по бреговете на Залива на Ангелите, той е столица на департамента Приморски Алпи и на Лазурния бряг. Градът е основан от древните гърци през ІV в. пр. Хр. и още тогава е бил едно от големите търговски пристанища на Средиземноморието.

В списъка със световно наследство е включен и високопланинският културен ландшафт в Румъния – Рошия Монтана. В Рошия Монтана се намират най-старите и най-богати златни залежи в Европа. Там скъпоценният метал е бил извличан още в Античността.

„Планинските върхове, старинните селища и църкви, както и археологическите находки превръщат тази зона в истинска природна и историческа скъпоценност”, пише за района „Нешънъл Джиографик”.

Включването на Рошия Монтана в списъка на ЮНЕСКО може да има за Румъния и неприятни последствия. През 1999 г. канадската златодобивна компания Gabriel Resources е получила концесия за експлоатация на залежите с използване на цианиди. Множество протести на екозащитници са довели до спиране на проекта. През 2017 г. Gabriel Resources завежда арбитражен спор пред Световната банка с твърдението, че заради това решение на румънските власти е понесла загуби от 4,4 млрд. долара. Според канадците това е трябвало да се превърне в най-голямото златодобивно предприятие в Европа, тъй като ресурсите на Рошия Монтана се оценяват на повече от 300 тона злато и почти 1,5 хиляди тона сребро.

Решението на арбитражния съд във Вашингтон се очаква през 2022 г. Канадската компания обаче вече излезе с официално заявление, че включването на Рошия Монтана в списъка на ЮНЕСКО „по фундаментален начин противоречи на задълженията на Румъния във връзка с инвестициите на Gabriel Resources”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg