Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нобел за американците, разгадали биологичния часовник

Трима са лауреатите на наградата за физиология или медицина

Тримата лауреати ще си поделят наградата от 9 милиона крони. - Нобел за американците, разгадали биологичния часовник

Тримата лауреати ще си поделят наградата от 9 милиона крони.

Трима са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за физиология или медицина. Американците Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Йънг получават отличието за работата си по изясняването на молекулярните механизми, синхронизиращи т.нар. биологичен часовник с въртенето на Земята. А междувременно все повече хора вярват, че въртенето на Земята е най-голямата заблуда на човечеството – един рапър дори събира пари за закупуването на сателит и да докаже, че Земята е плоска.

„Животът на Земята е адаптиран към въртенето на планетата. От много години знаем, че живите организми, включително хората, имат вътрешен, биологичен часовник, който им помага да предчувстват и да се адаптират към регулярния ритъм на деня. Но как точно работи този часовник? – се казва в обявлението от Нобеловата академия. – Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Йънг успяха да надникнат в нашия биологичен часовник и да изяснят вътрешния им механизъм. Откритията им обясняват как растенията, животните и хората променят биологичния си ритъм, за да го синхронизират с въртенето на Земята.“

Тримата лауреати ще си поделят наградата от 9 милиона крони (около 1,12 млн. долара). Официалната церемония по връчването на Нобеловите награди е на 10 декември.

Анонсът за лауреатите на Нобела за медицина е началото на Нобеловата седмица. Предстои в следващите дни да станат ясни носителите на отличията в областта на физиката (вторник), химията (сряда), Нобела за мир (петък) и за икономика (понеделник). Датата, на която ще стане ясен лауреатът на наградата за литература все още не е ясна, но най-вероятно ще бъде в четвъртък.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах