Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нобел за автофагия, механизъм за регенерация на човешкия организъм

Наградата за медицина присъдена на японеца Йошинори Осуми, чиито открития проправят пътя към нов подход в лечението на болести от рак до невродегенеративни състояния

През 90-те Йошинори Осуми използвал обикновена хлебна мая в генетичните си опити. Първо изяснил някои от интересуващите го процеси в живата мая и е доказал, че подобни процеси текат и в човешките клетки. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобел за автофагия, механизъм за регенерация на човешкия организъм

През 90-те Йошинори Осуми използвал обикновена хлебна мая в генетичните си опити. Първо изяснил някои от интересуващите го процеси в живата мая и е доказал, че подобни процеси текат и в човешките клетки. Снимка: ЕПА/БГНЕС

71-годишният Йошинори Осуми получи Нобеловата награда за медицина – заради откритията му върху механизмите на регенерация и детоксикация в клетките на човешкото тяло. Японският клетъчен биолог ще получи 8 милиона шведски крони (приблизително 1 600 000 лв.) за работата си върху автофагията или самовъзстановяването на тъканите.

Автофагията е вътрешната програма за регенерация на тялото – отмиращите клетки се унищожават и все още използваемите компоненти от тях се включват в нови клетки. Процесът има ключово значение за предотвратяване на опасни ракови нараствания, за поддръжка на здрав метаболизъм и оттам – за самозащита на организма например срещу диабет, отбелязва „Гардиън“.

Малфункции в автофагичния механизъм водят до болестта на Паркинсон, диабет тип 2, рак и цяла серия заболявания, свързани с остаряването. Мутации в автофагичния ген могат да предизвикат генетични заболявания. Много изследвания са насочени към развиването на лекарствени препарати, засилващи автофагичния процес като част от лечението на няколко болести.

Самият термин автофагия означава „самоизяждане” на старогръцки. Идеята за този процес е формулирана през 60-те години на ХХ в., когато изследователи установяват, че клетката може сама да изолира и унищожи части от себе си – нефункциониращи компоненти биват затваряни в мембрани и изолирани за разрушаване в клетъчния дял или органела, наречен лизозома.

Пред японските медии Осуми казва, че за него е огромна чест да получи високия приз:

„Исках да направя нещо различно от другите. Сметнах, че автодекомпозицията е интересна тема.”

През 90-те Йошинори Осуми използвал обикновена хлебна мая в генетичните си опити. Първо изяснил някои от интересуващите го процеси в живата мая и е доказал, че подобни процеси текат и в човешките клетки.

Когато Осуми започва кариерата си, автофагията не е особено популярна тема.

„Не съм особено конкурентно настроен, затова се хванах с изследвания в не толкова перспективна област – заявява той винтервю от 2012 г. – Ако човек се хване с нещо от самото начало и започне да трупа наблюдения, накрая ще има предостатъчно работа.”

Проф. Дейвид Рубинщейн, заместник-директор на Кеймбриджкия институт за медицински изследвания, твърди, че поради консерватизма на автофагичните процеси във всички организми, откритията на Осуми предлагат много задълбочен поглед върху основни биологични въпроси, отнасящи се до инфекциозни болести, рак и болестта на Паркинсон.

„Щастлив съм, че г-н Осуми спечели наградата, тя е напълно заслужена”, казва проф. Рубинщейн.

Джована Малучи, преподавател по клинична неврология в Кеймбридж, смята, че откритията на Осуми проправят пътя към нов подход в лечението на болести от рак до невродегенеративни състояния.

„Важно е този научен дял да получи необходимото признание”, казва Малучи.

Миналата година наградата бе поделена между трима учени, помогнали в борбата срещу маларията и инфекции, свързани с вътрешни паразити. Китайският химик Ту Йоуйоу получи признание за откриването на артемизинин, един от най-ефективните препарати срещу малария. Другите двама изследователи, Сатоши Омура, микробиолог и Уилям Кембъл, паразитолог, поделиха помежду си половината награда за съвместното откриване на авермектин – лекарство срещу вътрешни паразити.

Победителите в Нобеловата надпревара за физика и химия, както и за мир ще бъдат съобщени по-късно тази седмица. Наградата за икономика ще бъде обявена в понеделник, 10 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах