POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нобел за медицина за швед, изследвал генома на непознат вид древен човек

Сванте Паябо извлича ДНК материал от неандерталец и открива т.нар. Денисов човек

Сванте Паябо е първият носител на Нобелова награда за 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобел за медицина за швед, изследвал генома на непознат вид древен човек

Сванте Паябо е първият носител на Нобелова награда за 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изследване на човешкия геном и еволюцията донесе на шведския учен Сванте Паябо Нобелова награда за физиология и медицина. Отличието бе обявено днес от Нобеловия комитет и даде началото на т. нар. Нобелова седмица, в която предстоят още наградите за физика, химия, литература и мир.

Изследванията на генетика Паябо дават началото на нова научна дисциплина – палеогеномика, се казва в изявлението на Нобеловата комисия. Той успява да секвенира геном на неандерталец, за да го сравни със съвременния човек, но името му се свързва и с откритието на т. нар. Денисов човек, вид човек, живял преди 41 000 години, чиито останки бяха открити в Денисова пещера, Алтай. Местността е била населена с неандерталци и съвременни хора, поради което откритието на непознат вид древен човек е крайно необичайно. Заради студената температура в пещерата Пеебо успява да извлече ДНК, а анализът показва, че новият вид е по-близък до неандерталците, но все пак съвременните хора, неандерталците и Денисовият човек са имали общ предшественик преди около 1 милион години.

Освен това Паябо установява, че генният трансфер от Денисовия човек към Хомо сапиенс започва след миграцията от Африка преди около 70 хил години, уточняват още от Нобеловата комисия.

„Този древен поток от гени към днешните хора има значение днес, като влияе например на това как имунната ни система реагира на инфекции“, се казва в официалното съобщение.

Миналогодишното отличие в сферата бе поделено между Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откритието им на рецептори за температура и допир в живите организми.

Нобеловата награда за медицина и физиология възлиза на 10 млн. шведски крони (ок. 917 хил. евро) и ще бъде връчена на официална церемония на 10 декември. Щедрата сума идва от наследството на шведския изобретател Алфред Нобел, починал през 1895 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg