Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нобел за мир за борци срещу Путин от Беларус, Украйна и Русия

Беларусинът Алес Беляцки от лятото на миналата година е в затвора. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобел за мир за борци срещу Путин от Беларус, Украйна и Русия

Беларусинът Алес Беляцки от лятото на миналата година е в затвора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуският активист за граждански права Алес Беляцки, руската правозащитна организация „Мемориал“ и украинският Център за граждански свободи си поделят Нобеловата награда за мир за 2022 г.

„Норвежкият Нобелов комитет иска да почете трима изключителни защитници на човешките права, демокрацията и мирното съществуване в съседните държави Беларус, Русия и Украйна“, заяви председателката на Комитета Берит Райс-Андерсен.

Беляцки научи новината от затвора и Андерсен призова Беларус да освободи активиста.

Новината дойде навръх 70-ия рожден ден на руския президент Владимир Путин и мнозина коментатори видяха в решението на Нобеловия комитет опит за осъждане на действията му и на политиката на беларуския президент Александър Лукашенко. Наградата обаче не бива да се разглежда като „анти-Путин“, поясни Андерсен, но определено е най-политически заредената от години.

„Винаги връчваме наградата за нещо, а не срещу някого“, уточни тя пред журналисти.

Беляцки бе задържан през юли миналата година по време на обиск на дома му, когато полицията нахлу в имотите и на десетки други опоненти на властта. Той е в затвора от 2021 г. по обвинения в избягване на данъци, което до голяма степен се смята за политически мотивиран ход. Активистът вече излежа една присъда по същите обвинения от 2011 г. до 2014 г. Режимът на Лукашенко оттогава се разгърна, отбелязва „Гардиън“, закри всички опозиционни медии и правозащитни организации.

„Нобеловата награда за мир представлява граждански активното общество в страните на лауреатите – казват от Нобеловия комитет. – От години те са защитници на правото да критикуваш властта и да защитаваш основите на гражданите. Всички те са направили изключителни опити да документират военни престъпления, нарушения на гражданските права и злоупотребата с власт. Заедно те показват важността на гражданското общество за мира и демокрацията.“

„Мемориал“, основана от акад. Андрей Сахаров през 1987 г., е първата правозащитна организация в СССР. Работи за освобождаване на политическите затворници и за разкриване на военни престъпления в двете войни в Чечения. В края на миналата година Върховният съд на Руската федерация окончателно закри организацията.

Вижте още: ЛИКВИДИРАХА ОРГАНИЗАЦИЯТА „МЕМОРИАЛ“, СЪЗДАДЕНА ОТ АКАД. САХАРОВ

Центърът за граждански свободи е основан в Украйна преди 15 години и работи в областта на човешките права и демокрацията в Украйна.

Нобеловата награда за мир се равнява на 10 млн. шведски крони (ок. 917 хил. евро) и ще бъде връчена на лауреатите на церемония на 10 декември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg