Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нобел за мир за усилията срещу ядрените оръжия

Международна гражданска коалиция получава наградата за 2017 г.

Активисти на международната кампания с тематичен транспарант в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобел за мир за усилията срещу ядрените оръжия

Активисти на международната кампания с тематичен транспарант в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) е лауреатът на Нобелова награда за мир за 2017 г. Норвежкият нобелов комитет присъжда отличието на гражданската коалиция за „работата ѝ по привличането на внимание към катастрофалните хуманитарни последици от всяка употреба на ядрено оръжие, както и към основополагащите ѝ усилия да постигне забрана на договорни нива на подобни оръжия.

Живеем в свят, в който рискът от използване на ядрени оръжия е най-големият от много време насам, посочват от комитета. Някои държави модернизират ядрените си арсенали и има реална опасност определени страни да се опитат да произведат ядрени оръжия, както личи в Северна Корея. Ядрените оръжия представляват постоянна заплаха за човечеството и целия живот на земята, се казва в аргументацията на приза.

„Чрез обвързващи споразумения международната общност вече е приела забрани на противопехотните мини, касетъчните боеприпаси и биологическото и химическото оръжие. Ядрените оръжия са дори по-унищожителни, но все още не са обект на подобна международна правна забрана.“

Чрез работата си ICAN помагат за запълването именно на тази пробойна. Важен аргумент в обосновката за забрана на ядрените оръжия е неприемливото човешко страдание, което ядрена война би причинила.

Международната коалиция съществува от 2007 г. Днес в нея влизат 468 партньорски организации от 101 държави.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90