Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нобелът за химия – за развитието на криоелектронната микроскопия

Новите лауреати на Шведската академия по химия - швейцарецът Жак Дюбоше, американецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелът за химия – за развитието на криоелектронната микроскопия

Новите лауреати на Шведската академия по химия - швейцарецът Жак Дюбоше, американецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобеловата награда в областта на химията бе присъдена на швейцареца Жак Дюбоше, американеца Йоахим Франк и британеца Ричард Хендерсън. Учените получават престижното отличие „за разработката на високоразделителната криоелектронна микроскопия за определяне на структурите на биомолекули в разтвор“, съобщава Би Би Си.

Криоелектронната микроскопия позволява изследването на биомолекули в тяхната естествена среда без оцветяване или каквато и да е фиксация с химически вещества. За целта се прилага високоскоростно замразяване при много ниски температури, което позволява да се избегнат повреди в образците.

При обикновената електронна микроскопия изследваният биологичен материал се разрушава, а в продължение на дълго време оптичните микроскопи бяха смятани за единственото подходящо средство за изучаване на живата материя. Но през 1990 г. Ричард Хендерсън пръв използва електронна микроскопия за получаване на триизмерно високоразделително изображение на белтък на атомно ниво. Йоахим Франк прави тази технология удобна за различни области на науката. Той разработва метод за анализ на двуизмерно изображение за създаване на триизмерна картина. Жак Дюбоше усъвършенства електронната микроскопия, добавяйки бързото охлаждане на водата, която замразява образеца в неговото естествено състояние.

„Това откритие има решаващо значение както за разбирането на химическите принципи на живота като цяло, така и за развитието на фармацевтични препарати“, гласи официалното съобщение на Шведската кралска академия на науките.

По традиция наградите ще бъдат връчени от шведския крал Карл XVI Густав в Стокхолм на 10 декември 2017 г. – денят, в който е починал Алфред Нобел. Финансовото изражение на наградата тази година е 9 милиона шведски крони (около 940 хиляди евро).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg