Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нобелът за литература може да се отложи с още една година

И през 2019-а няма да излъчат лауреат, ако не се възвърне доверието в иституцията

Нобеловият лауреат за литература за 2017-а Казуо Ишигуро. До избирането на следващия ще минат поне 2 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелът за литература може да се отложи с още една година

Нобеловият лауреат за литература за 2017-а Казуо Ишигуро. До избирането на следващия ще минат поне 2 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобеловата награда за литература няма да бъде дадена тази година, а може би и през 2019-а, ако Шведската академия не си върне доверието на обществото дотогава, казва изпълнителният директор на Нобеловата фондация. Изказването му идва няколко седмици, след като заради сексскандал бе обявена нулва година за отличието, пише „Гардиън“.

Шведската академия обяви на 4 май, че няма да даде Нобел за литература през 2018 година. Решението е следствие от обвинения в сексуален тормоз срещу съпруга на днес вече бившия член на институцията Катарина Фростенсон. Начинът, по който Академията разгледа обвиненията срещу фотографа Жан-Клод Арно, доведе до няколко безпрецедентни оставки – предвид, че членството в Академията е доживот. Сега институцията има едва 10 члена, а за избирането на нови са нужни поне 12. Заради сътресенията от Шведската академия оповестиха, че тази година наградата няма да бъде присъдена, но през 2019 това ще бъде компенсирано с излъчването на двама лауреати.

Решението се ползва с одобрението на Нобеловата фондация, отговорна за спазването на завещанието на Алфред Нобел, но Ларс Хайкенстен, изпълнителен директор на фондацията, изрази съмнение, че Академиятаще успее да изглади проблемите си в толкова кратък срок.

„Целта на Шведската академия е да избере носителя на Нобеловата награда за литература през 2018 г. и да го обяви заедно със следващата награда през 2019 г. Надяваме се, че точно това ще се случи, но зависи дали Шведската академия ще успее да възвърне доверието си“, посочва той в сайта на фондацията.

Хайкенстен дава да се разбере, че Академията трябва да се реформира, за да не остане и 2019-а без нобелов лауреат за литература.

„Шведската академия трябва да получи външна помощ, за да разреши проблемите си – казва Хайкенстен. – Между всичко останало, трябва да се преразгледат правилата за конфиденциалност и за конфликт на интереси. Академията развиваше затворена култура за дълъг период от време. Очакваше се точно това да бъде предизвикано по някое време… Вярвам, че накрая ще излезе нещо добро от ситуацията, дори ако в последните седмици чувството не е такова.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах