Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нобелистът Юн Фосе – за пръв път на сцената на Народния театър

„Някой ще дойде“ на Камерна сцена през ноември

Пиесата на Юн Фосе е преведена специално за спектакъла в Народния театър от Стела Джелепова. Снимка: Иван Шишиев/Етюдите на София - Нобелистът Юн Фосе – за пръв път на сцената на Народния театър

Пиесата на Юн Фосе е преведена специално за спектакъла в Народния театър от Стела Джелепова. Снимка: Иван Шишиев/Етюдите на София

Репетиции на спектакъла „Някой ще дойде“ по пиесата на Нобеловия лауреат за литература Юн Фосе започнаха в Народния театър, съобщиха от институцията. Премиерата ще бъде на 22 и 23 ноември на Камерна сцена.

Пиесата е написана на нюноршк (новонорвежки) и е преведена от Стела Джелепова специално за постановката. Фосе неведнъж подчертава, в това число и в посланието си за Световния ден на театъра през 2024 г., че пътят за „обединяване на конкретно и универсално“ е художествено оправдан, само когато не само не пренебрегва „спецификата на непознатото“, а именно чрез нея търси всеобщото.

Постановката е на режисьорката Катя Петрова, в ролите ще влязат актьорите Веселин Мезеклиев, Елена Димитрова и Кире Гьоревски. Преводач на текста е Стела Джелепова, а драматург – Майя Праматарова. Сценографията е на Борис Далчев и Петя Караджова, а 3D мапингът – на Момчил Алексиев. Композитор е Христо Йоцов, а за звуковия дизайн ще отговаря Светлозар Георгиев.

Юн Фосе e aвтор на над 30 романа, сборници с разкази, поезия, есета и детски истории. Произведенията му са преведени на над 40 езика, в това число и на български. „Някой ще дойде“ е първата му пиеса, публикувана през 1996 г. и е една от най-известните сред драматургичните му творби. Нобеловият лауреат я пише за няколко дни и после нищо не променя, както сам твърди.

Спектакълът в Народния театър се реализира по линия на Програма „Театър+“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg