POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нобелистката Ани Ерно: Наградите са институция на мъжката власт

Писателката пожела по-скромна Нобелова церемония и посвети наградата си на „всички, които страдат от неравенство“

Ани Ерно на пресконференцията в Стокхолм от 6 декември. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелистката Ани Ерно: Наградите са институция на мъжката власт

Ани Ерно на пресконференцията в Стокхолм от 6 декември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наградите са институция за мъжете, създадена, за да си предават властта, заяви Ани Ерно, тазгодишната носителка на Нобелова награда за литература. Френската писателка даде интервю за агенция „Франспрес“ дни преди да получи медала си с лика на Алфред Нобел лично на церемония в Стокхолм на 10 декември. Отличена за своя автобиографичен стил с „кураж и клинична прецизност“, Ерно е едва 17-тата жена с тази награда от 1901 г. до днес, отбелязва „Гардиън“.

„Наградите са манифест на желанието за традиция. Връзката с традициите е по-скоро маскулинна, това е начин да си предават властта едни на други – казва 82-годишната писателка. – Почти през цялата ни история речта е монополизирана от мъжете и съм забелязвала, че жените не са така многословни в речите си като мъжете, знаейки много добре, че са по-практични от тях“.

Нобеловата награда се нуждае от модернизация, допълва тя, най-вече по отношение на официалната церемония, която се провежда в присъствието на кралското семейство на Швеция и над 1200 гости.

„Знам, че е трудно, но може ли да обмислим по-малка пищност, по-малко дълги рокли и воали? Това не би било толкова зле.“

Въпреки това Ерно напълно осъзнава тежестта на отличието си и споделя, че откакто е пристигнала в Стокхолм е обзета от „тържествеността и великолепието на наградата“ и от „размаха на ролята“, която ѝ се дава заедно с медала.

Писателката, първата французойка нобелистка, посвещава наградата си на „всички онези, които страдат от доминация по един или друг начин, от расизъм до всяка форма на неравенство“:

„И на всички останали, които се борят, но остават незабелязани“.

Все пак, допълва писателката, тя никога не е имала желание да печели награди, но признанието ѝ от Нобеловия комитет е дало тласък на таланта ѝ. Тя планира да продължи да пише и едновременно с това „да се наслаждавам на старите си години“.

Нобелистката затвърди виждането си за продължаващото неравенство между половете на официална пресконференция от 6 декември, но уточни, че за целта мъжете трябва да променят вижданията си за света в най-скоро време:

„Ако мъжете не си дадат сметка за телата си, не осъзнаят начина си на живот, поведението си и какво ги движи, истинското освобождение на жените няма как да се случи.“

Жените „отдавна се примиряват със ситуации, които аз намирам за абсолютно неприемливи и нетърпими“, каза още Ерно.

Церемонията по официалното връчване на всички Нобелови награди ще се проведе на 10 декември в Стокхолм. Речта на Нобеловия лауреат за литература винаги се очаква с голямо вълнение.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg