Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нобелов лауреат обяснява защо сме безсилни пред рака

Според Томас Линдал появата на онкологичните заболявания е свързана главно с увреждане на участъци на ДНК

Ракът се появява при разграждането на водата и появата на агресивни форми на кислород в клетките, твърди Томас Линдал. - Нобелов лауреат обяснява защо сме безсилни пред рака

Ракът се появява при разграждането на водата и появата на агресивни форми на кислород в клетките, твърди Томас Линдал.

Биохимик Нобелов лауреат разказа за безсилието на науката пред рака. Томас Линдал разкритикува твърденията, че основните причини за мутациите и свързаните с тях видове рак са радиацията, канцерогенната храна или слънчевите ултравиолетови лъчи.

Пред агенция ТАСС ученият обясни, че ултравиолетовата светлина не е в състояние да породи тумори в мозъка, черния дроб и други вътрешни органи и само един процент от раковите образувания могат да бъдат свързани с йонизиращо лъчение. Изтъкнатият биохимик смята, че появата на онкологичните заболявания е свързана главно с увреждане на участъци на ДНК поради разграждането на водата и появата на агресивни форми на кислород в клетките.

Ето защо, твърди Линдал, ракът не може да бъде победен, могат само да бъдат създадени вещества, способни да унищожават по-ефективно новообразуванията.

Томас Линдал е шведски биохимик от университета в Гьотеборг. Снимка: Nobel Media

През 2015 г. Линдал сподели Нобеловата награда за химия с Азиз Санджар и Пол Модрич с формулировката „за изследване на механизмите за възстановяване на ДНК“. Той е известен и с това, че подписа писмото-призив за прекратяване на борбата срещу генетично модифицираните организми (ГМО). Писмото в защита на ГМО бе подписано но 107 нобелови лауреати в опит да посочат защо кампанията на „Грийнпийс“, призоваваща за отказ от ГМО храните, е вредна и опасна.

„Ние настояваме „Грийнпийс” и техните привърженици да преосмислят опита на фермерите и потребителите по света, където културите и храните са били подобрени чрез биотехнологии, да признаят откритията на реномираните научни и регулаторни организации и да прекратят кампанията срещу ГМО като цяло и Златния ориз* в частност”, написаха учените през 2016 г.

Междувременно изследователи от Ливърпулския университет откриха, че процесите на стареене на човешкия организъм могат да потиснат развитието на рака. Учените са анализирали човешки тъкани, за да намерят връзка между гените, които са активни при ракови заболявания, и гените, свързани със стареенето. Обикновено се смята, че с възрастта рискът от развитие на онкологични заболявания се увеличава. Оказа се обаче, че в „състарените” клетки активността на тази ДНК, която способства за поява на тумори, е намалена. Тези гени участват в регулацията на клетъчния цикъл и имунната система.


* Златният ориз е генетично модифициран сорт култивиран ориз, съдържащ повишено количество бета-каротин. Учените смятат, че масовото разпространение на този сорт ще помогне за преодоляване на ефектите на недостиг на витамин А, който според статистиката на УНИЦЕФ причинява смъртта на един до два милиона души годишно.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90