Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Нобелова награда за двама изследователи, направили химията „по-зелена“

За разработката на нов вид катализа

Лауреатите бяха обявени на церемония в Кралската шведска академия в Стокхолм. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелова награда за двама изследователи, направили химията „по-зелена“

Лауреатите бяха обявени на церемония в Кралската шведска академия в Стокхолм. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама учени си поделят Нобеловата награда за химия тази година – Бенямин Лист и Дейвид Макмилан бяха отличени за разработката на асиметрична органокатализа.

„Построяването на молекули е сложно изкуство – казват в изявление от Нобеловия комитет. – Лист и Макмилан са наградени за разработката на прецизен нов инструмент за молекулярна конструкция: органокатализа. Това повлия много на фармацевтичните изследвания и направи химията по-зелена.

Много изследователски сфери зависят от възможностите на химията да изгради молекули, които да сформират издръжливи и еластични материали, да съхраняват енергията в батерии, или да стопират развитието на дадена болест, се казва в аргументацията за наградата. За тази работа се изискват катализатори – вещества, които контролират или ускоряват химичните реакции, без да стават част от финалния продукт.

Катализаторите са основополагащ инструмент за работа на химиците, но изследователите дълги години познават само принципа на действие на два вида: метали и ензими. През 2000 г., независимо един от друг, германецът Лист и американецът Макмилан, развиват трети вид – асиметрична органокатализа, която гради върху вече съществуващи органични молекули.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Наградата представлява златен медал с лика на Алфред Нобел и парична премия от 10 млн. шведски крони (980 хил. евро).

Нобеловата награда по химия е третата, връчена тази седмица, след признанията за медицина и физика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах