Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нобелова награда за физика и метафизика

Трима британски учени печелят Нобеловата награда за физика тази година. Това не е виц за „група британски учени”. Изследванията им върху екзотичните състояния на материята имат огромно значение

Проф. Торс Ханс Хансон от Кралската академия на науките обяснява откритията на тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за физика. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелова награда за физика и метафизика

Проф. Торс Ханс Хансон от Кралската академия на науките обяснява откритията на тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за физика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима британски учени – Дейвид Тоулес, Дънкан Халдейн и Майкъл Костерлиц – споделят Нобеловата награда за физика заради откритията им върху екзотичните състояния на материята.

Поведението на материята, изграждаща веществата около нас, е невероятно сложно. Целта на физиката е да изведе простите принципи, чрез които можем да разберем материалния свят и да прогнозираме бъдещи явления. Това е огромно предизвикателство, защото най-обикновен къс от дадено твърдо вещество може да съдържа трилион трилиона отделни атома, които едновременно си взаимодействат.

Заслугата на Костерлиц, Тоулес и Халдейн е в това, че успешно демонстрират как голяма група материални обекти – особено тънки, „филмови” слоеве и атомни вериги – могат да бъдат разбрани чрез простите математически принципи на топологията. Тоест атомите се свързват по сродни начини (прост пример за топологическа близост е например фактът, че чаена чаша и поничка си приличат, защото и двете имат дупка в средата).

Научният пробив на тримата изследователи в този смисъл е онзи теоретичен скок, позволяващ постигането на огромен напредък в разбирането и предвидимостта на проявите на качествата на материални обекти. Много специалисти в различни области ще оценят приноса на тазгодишните носители на наградата.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Тримата нобелисти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тримата нобелисти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тоулес, Костерлиц и Халдейн демонстрират, че фазовите изменения на материята влияят пряко на техните качества спрямо електричеството. Промяната на агрегатното състояние (например между лед, течност и пара за водата) и на температурата имат пряко влияние върху електропроводимостта. Веществата провеждат електричестки ток много по-добре, когато са охладени. Топологичните фазови преходи са изследвани от тримата учени в множество разнообразни вещества. Това позволява по-задълбочено разбиране на точно тези бързи промени в качествата спрямо електричеството.

Половината награда е присъдена на Дейвид Тоулес; другата половина е разделена на две равни части между Халдейн и Костерлиц. Мотивът за наградата гласи:

„За теоретични открития в топологическите фазови преходи и топологичните фази на материята.”

Според Нобеловия комитет Тоулес получава по-голяма част от наградата, защото неговите приноси към двойното откритие (едновременно фазови преходи и фази на материята) са с особено голяма стойност.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах