Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Нобелова награда за физика за трима учени, изследвали климатичните промени

За създаването на климатични модели и за изследването на човешкото влияние върху климата

От ляво надясно: Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи, тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за физика. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелова награда за физика за трима учени, изследвали климатичните промени

От ляво надясно: Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи, тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за физика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима учени си поделят Нобеловата награда за физика за 2021 г., съобщиха от Кралската шведска академия. Японецът Сюкуро Манабе, италианецът Джорджо Паризи и германецът Клаус Хаселман са отличени за открития, свързани с климата, стана ясно на 5 октомври, втори ден от т. нар. Нобелова седмица.

90-годишният Сюкуро Манабе и 89-годишният Клаус Хаселман са признати от Нобеловия комитет за „физическото моделиране на земния климат и надеждното прогнозиране на глобалното затопляне“. Откритието „полага основите на нашето разбиране на земния климат и как човечеството му влияе“.

Другата половина на медала е за 73-годишния Паризи за изследване на физичните системи от най-малкия до планетарен мащаб.

Изследванията на Манабе по темата започват още през 60-те години на миналия век, когато той демонстрира как повишения в нивото на въглеродния диоксид влияят върху покачването на световната температура. Около десетилетие по-късно Хаселман създава модел, който свързва климата с метеорологичните условия и обяснява защо климатичните модели са надежден начин да се разчете привидно хаотичния характер на времето. Заедно с това той открива начини да търси специфични сигнали за човешко влияние върху климата.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Приносът на Паризи е, че „построява детайлен физичен и математически модел“, който помага за разбирането на системи в различни сфери като математика, биология, неврология и др.

Престижната награда представлява златен медал с лика на Алфред Нобел и има парично измерение от 10 млн. шведски крони (980 хил. евро).

На 4 октомври стана ясна Нобеловата награда за медицина или физиология. В идните дни предстои да бъдат обявени лауреатите в сферите химия, литература, мир и икономика.

Вижте още: НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА ЗА УЧЕНИТЕ, ОТКРИЛИ РЕЦЕПТОРИ ЗА ТЕМПЕРАТУРА И ДОПИР

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах