Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нобелова награда за физика за учените, открили черна дупка в центъра на Млечния път

Отличието се поделя между екип от германски учени и един британски математик

Роджър Пенроуз и дуото Райнхард Генцел и Андреа Гез си поделят Нобеловата награда за физика за 2020 г. Илюстрация: Никлас Елмехед/Шведска академия - Нобелова награда за физика за учените, открили черна дупка в центъра на Млечния път

Роджър Пенроуз и дуото Райнхард Генцел и Андреа Гез си поделят Нобеловата награда за физика за 2020 г. Илюстрация: Никлас Елмехед/Шведска академия

Американско-германския екип Андреа Гез и Райнхард Генцел си поделят Нобеловата награда за физика с британския математик Роджър Пенроуз, съобщи Кралската шведска академия на 6 октомври. Отличието отива при Пенроуз за „откритието, че образуването на черна дупка надеждно предсказва общата теория на относителността“. Дуото Гез-Генцел е признато за работата си по откриването и картографирането на зоната около Стрелец A* в центъра на галактиката ни – район, създаден вследствие на черна дупка в центъра на Млечния път.

Пенроуз получава отличието, защото използва гениални математически методи в своето доказателство, че черните дупки са пряко свързани с основните положения на Теорията на относителността на Айнщайн, обосновават се от Шведската академия. Айнщайн отрича съществуването на черните дупки, но през януари 1965 г., десет години след неговата смърт, Роджър Пенроуз доказва възникването на черните дупки и ги описва детайлно. В тях, оказва се, природните закони спират да функционират. Научният му труд по въпроса все още се смята за най-големия принос към Теорията на относителността след Айнщайн.

Гез-Генцел оглавяват екип от учени в началото на 90-те години, за да изследват Стрелец А*. В резултат откриват изключително тежък, невидим обект – черна дупка, която привлича звездите с главозамайваща скорост, посочват в изявление членовете на Академията. Масата на около четири милиона слънца е събрана на територия, не по-голяма от нашата слънчева система.

Използвайки най-големите телескопи в света, Гензел и Гец разработват методи за проникване през огромните облаци междузвезден газ и прах до центъра на Млечния път. Тяхната новаторска работа дава на човечеството най-убедителните доказателства за свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път, се казва още в изявлението на Академията.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах