VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Нобелова награда за химиците, открили литиево-йонните батерии

Джон Гудинаф, Стенли Уитингам и Акира Йошино са поставили основите на бъдеще без горива, казват от Шведската академия

Джон Гудинаф (от ляво надясно), Стенли Уитингам и Акира Йошино получават Нобел за откритието и усъвършенстването на литиево-йонните батерии, „предизвикали революция в живота ни“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелова награда за химиците, открили литиево-йонните батерии

Джон Гудинаф (от ляво надясно), Стенли Уитингам и Акира Йошино получават Нобел за откритието и усъвършенстването на литиево-йонните батерии, „предизвикали революция в живота ни“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американците Джон Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино получават Нобелова награда за химия, съобщи Кралската шведска академия в Стокхолм. Отличието се връчва на тримата учени за разработката на литиево-йонните батерии, „предизвикали революция в живота ни, тъй като се използват във всичко – от мобилни телефони до лаптопи и електрически превозни средства“, се казва в изявлението на Академията.

По този начин те са поставили основите на бъдеще без кабели и без горива, обосновават се още от комисията, цитирана от „Ню Йорк Таймс“.

Професор Уитингам започва да разработва методи за произвеждането на енергия без горива още през 70-те и така открива катода – отрицателния полюс на източник на постоянен ток – в литиевите батерии. Това води до създаването на първата функционираща литиева батерия.

Останалите двама учени са признати за иновации, свързани с откритието на Уитингам. Проф. Гудинаф открива, че катодът има по-голям потенциал, ако е изработен от различен материал и изказва теория, че кобалтовият оксид с литий би произвел по-високо напрежение. Йошино след това елиминира чистия литий от батериите и въвежда използването на литиевите йони, които са далеч по-безопасни. Първата литиево-йонна батерия, годна за употреба в ежедневието, е завършена през 1985 г.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

На широкия пазар батериите са пуснати през 1991 г. Откритията на тримата учени водят до създаването на устойчиви и възобновими батерии, достатъчно леки, за да позволят възникването на преносимите електроники.

Развитието на тези батерии е голяма стъпка напред, вече можем да съхраняваме енергия от слънцето и вятъра“, коментира председателката на Нобеловата комисия за химия.

Пътят им дотук

Джон Гудинаф е професор в Тексаския университет в Остин и в научните среди е познат с работата си по литиево-йонните батерии още преди да получи признанието от Кралската шведска академия.

Стенли Уитингам е професор в университета „Бингамтън“ в Ню Йорк. На страницата на учебното заведение е посочено, че основните негови цели са създаването на по-евтини електрически превозни средства, както и подобряването на възможностите за съхранение на възобновяеми източници на енергия.

Проф. Акира Йошино преподава в университета Мейджи в Нагоя, Япония. Описван като „баща на литиево-йонните батерии“, той е носител на престижна японска награда за откритието си.

След като стана ясно, че той и още двама учени ще си поделят наградата тази година, Йошино коментира, че новините са „изненадващи“ и „чудесни“. Признава, че любопитството е главната мотивация зад работата му, но добавя, че е доволен, че може да допринесе в борбата с климатичните промени.

Кой друг получи „Нобел“ тази година?

На 7 октомври американците Уилям Кейлин и Грег Семенза си поделиха Нобеловата награда за физиология и медицина с британеца Питър Радклиф за проучването им за приспособимостта на човешките клетки към среда с ниско съдържание на кислород.

На 8 октомври наградата за физика отиде при канадеца Джеймс Пийбълс и швейцарското дуо астрономи Майкъл Мейор и Дидие Келоз за откритието на първата екзопланета и за теоретични открития в космологията.

Какво предстои?

На 9 октомври предстои да бъдат обявени две награди за литература – за 2018 и 2019 г., след като миналата година комитетът на наградата нямаше достатъчно кворум заради сексскандал и не успя да присъди отличие. На 10 октомври, петък, в Осло ще бъде присъдена и Нобеловата награда за мир.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg