Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нобелова награда за „клик химия“, приложима в онколеченията

Трима учени си поделят наградата за опростяване на сложните процеси в химията, един от тях лауреат за втори път

Каролин Бертоци, К. Бари Шарплес и датчанинът Мортен Мелдал - тазгодишните лауреати на нобела за химия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелова награда за „клик химия“, приложима в онколеченията

Каролин Бертоци, К. Бари Шарплес и датчанинът Мортен Мелдал - тазгодишните лауреати на нобела за химия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия за разработването на т. нар. „клик химия“. Американецът К. Бари Шарплес и датчанинът Мортен Мелдал бяха отличени от Нобеловия комитет в Швеция за улесняването на сложен химичен процес, в който молекулярните градивни елементи се свързват бързо и ефективно – клик химия или химия с едно щракване.

Американката Каролин Бертоци си поделя наградата с тях за прилагането на технологията в живи организми –  биортогоналната химия се използват в световен мащаб за изследване на клетки и проследяването на биологични процеси, се казва в изявлението на Нобеловия комитет. Биоортогоналната химия се фокусира върху химичните реакции в живи клетки, които могат да се извършват без да влияят на вродените клетъчни процеси. Бертоци се посвещава на изследвания на молекулите, които може да допринесат до състояния като рак, възпаления и бактериални инфекции. Модификацията на тези клетки посредством биоортогоналната химия може да спомогне за прецизирането на лечението на рак и множество други заболявания. Първите терапии с биортогонална химия вече се тестват клинично върху онкоболни, допълват от Комитета.

С признанието от Кралската шведска академия Шарплес се нарежда сред престижна група учени, получили отличието за втори път в живота си – от днес той е в една компания с Джон Бардийн (двукратен носител на „Нобел“ за физика), Мари Кюри (носител на „Нобел“ за физика и химия), Лайнъс Полинг (отличен за химия и мир) и Фредерик Сангър, двукратен носител на медала за химия.

Тримата ще си поделят награда от 10 млн. шведски крони (ок. 917хил. евро). На 6 и 7 октомври предстои да бъдат връчени съответно нобелите за литература и мир.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg