Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Боб Дилън с Нобелова награда за литература

23 години след Тони Морисън отличието отново се присъжда на автор от Съединените щати

Нобеловата награда за литература не е присъждана на американец от 1993 г., когато бе получена от Тони Морисън. - Боб Дилън с Нобелова награда за литература

Нобеловата награда за литература не е присъждана на американец от 1993 г., когато бе получена от Тони Морисън.

Боб Дилън е лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2016 г. Отличието му се присъжда за „създаването на ново поетично изразяване в рамките на голямата американска песенна традиция“.

Роден на 24 май 1941 г., Дилън е сред имената, оказали най-голямо влияние в американската попмузика, като голяма част от най-известните му парчета са създадени през 60-те години на ХХ век. Той е и революционер в музиката, започнал да използва по-тежки и поетични текстове в песните си.

Боб Дилън е автор и на шест книги, сред които няколко стихосбирки и прозаичната „Хроники“ от 2004 г., излизала и на български. От нея за момента е написан само първият том, като намеренията са да има поне още няколко.

Нобеловата награда за литература не е присъждана на американец от 1993 г., когато бе получена от Тони Морисън. Дилън се нарежда и сред сравнително малкото поети с отличието – редом до Ръдиард Киплинг, Уилям Бътлър Йейтс, Томас Елиът, Борис Пастернак, Сен-Джон Перс, Йоргос Сеферис, Чеслав Милош, Шеймъс Хийни, Вислава Шимборска. Последният нобелист сред поетите е Тумас Транстрьомер, станал лауреат през 2011 г.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах