Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич инкогнито в България

Режисьорът Оскарас Коршуновас ще поставя нейната „Чернобилска молитва“ в Народния театър

Светлана Алексиевич и Оскарас Коршуновас  в Клуба на артиста в Народния театър. Снимка: Оскар Коршуновас/Фейсбук - Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич инкогнито в България

Светлана Алексиевич и Оскарас Коршуновас в Клуба на артиста в Народния театър. Снимка: Оскар Коршуновас/Фейсбук

Светлана Алексиевич, нобеловият лауреат за литература, бе в България инкогнито. Новината съобщи големият литовски режисьор Оскарас Коршуновас в личния си профил във Фейсбук, където сподели и снимки от срещата в Клуба на актьора в Народния театър. Директорът на първата ни трупа Васил Василев потвърди пред „Площад Славейков“ за присъствието на Алексиевич. 

Коршуновас е пристигнал извънредно в София, за да се срещне с Алексиевич и да започнат подготовката за поставяне на нейния документален роман „Чернобилска молитва“ като пиеса на сцената на Народния театър.

Вижте още: СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ ЗА СЕРИАЛА „ЧЕРНОБИЛ“: РАЗКАЗ ЗА СИСТЕМА, КОЯТО НЕ СМЯТА ЧОВЕКА ЗА ЦЕННОСТ

Според режисьора, директорът на Народния театър е помолил Светлана Алексиевич да разреши да бъде поставена на наша сцена адаптация по нейната книга „Чернобилска молитва“ и тя е дала съгласието си при условие, че постановката е на Коршуновас. Това съвпада и с плановете на Василев, както и на литовския режисьор, който пише:

„Българите се зарадваха, защото вече ме бяха поканили, но не бяхме уточнили по какъв материал ще работя“.

На срещата с Алексиевич и Коршуновас е присъствал и режисьорът Явор Гърдев.

Очаква се от София да започне нов проект, който включва на първо място книга на Алексиевич за събитията в Украйна, уточнява литовският режисьор.

Ето и съобщението от Коршуновас, което разкрива и нови планове на творческия тандем в бъдеще:

„Пристигнах в София да се срещна със Светлана Алексиевич. Със същата Светлана, лауреат на Нобелова награда, прекрасен писател, по чиято книга „Чернобилска молитва“ е създаден известният сериал „Чернобил“. Сега тя е дисидент и имигрант.

Познавам Светлана от театралния фестивал в Минск. Когато все още можеше да се диша в Беларус. Светлана, която е много опитна и внимателна, много бързо отвори вратата на дома и приятелството си. Гледала е много от моите пиеси, които каза, че обича. (…) И така, когато Светлана е поканена от българския Народен театър да драматизира „Чернобилска молитва“, тя се съгласява, но при условие, че аз режисирам. Българите се зарадваха, защото вече ме бяха поканили, но не бяхме уточнили по какъв материал ще работя. (…) Срещата беше емоционална и креативна, също като самото българско лято. Говорихме много за режима в Беларус и войната в Украйна. За случващото се в момента, за връзката с Чернобилската катастрофа. (…) По-късно към нас се присъедини известен театрален и филмов режисьор, философът Явор Гърдев. Усещам, че ще се роди ново произведение с нови текстове на Светлана Алексиевич за войната в Украйна. Имахме среща с актьорите от Българския национален драматичен театър, разговори с новия директор, режисьор и просто прогресивен човек Васил Василев.

Е, а още по-късно отидохме на екскурзия из красива България и разпуснахме в прекрасния град Созопол. Созополис в превод от гръцки означава „градът на спасението“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС