Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ноел Кларк с нови обвинения за секстормоз от снимачната площадка на „Доктор Кой“

Дни, след като Британската филмова академия му отне наградата „Бафта“

Ноел Кларк на промоционален постер за специален коледен епизод на „Доктор Кой“. Снимка: Би Би Си - Ноел Кларк с нови обвинения за секстормоз от снимачната площадка на „Доктор Кой“

Ноел Кларк на промоционален постер за специален коледен епизод на „Доктор Кой“. Снимка: Би Би Си

Обвиненията за сексуален тормоз и неподходящо поведение срещу британския актьор Ноел Кларк продължават и заплашват да опетнят репутацията на Би Би Си. Кларк, който миналата седмица бе обвинен от над 20 жени, сега се изправя пред твърдения, отправени от екипа на „Доктор Кой“, една от най-популярните продукции на британската обществена телевизия, съобщава „Гардиън“.

Тъкмо в „Гардиън“ бяха публикувани за пръв път историите на жените, които твърдят, че са били жертви на тормоз от актьора. Това доведе до изявление от Британската филмова академия в края на миналата седмица, в което се казва, че отнемат на Кларк наградата „Бафта“ за изключителен принос, връчена му дни по-рано. Той категорично отрече историите им. След експозето от преди дни обаче се появиха още жени, които разказват своите истории с Кларк пред „Гардиън“, случаите са от снимачната площадка на „Доктор Кой“.

Вижте още: ОТНЕХА НАГРАДАТА „БАФТА“ НА БРИТАНСКИЯ АКТЬОР НОЕЛ КЛАРК

Популярността на Кларк на Острова идва тъкмо с култовия научно-фантастичен сериал „Доктор Кой“, където от 2005 до 2010 г. той играе ролята на Мики Смит. Сред новите обвинителки е Джоан Хейнс от департамента по костюмите, работила по първия сезон на възобновения сериал през 2004 г. Тя разказва, че Кларк отишъл в караваната ѝ, за да потърси съвет за костюма си, и без връзка споделил с нея, че „обича момичета с дълги коси, защото така има за какво да се хване, когато го прави отзад“. Адвокатите на актьора отрекоха истинността на историята.

Друга жена, пожелала да запази анонимността си, разказва, че работела като шофьор на снимачната площадка и неколкократно, докато возела Кларк, той ѝ предлагал да се качи с него в хотелската стая, отправяйки ѝ сексуални покани. Тя се оплакала на асистент режисьора, който ѝ намерил нова работа. От екипа на Кларк заявиха, че е невъзможно „на актьора да му е било позволено да се държи така“ и че той не знае за никакви оплаквания срещу него от онзи период.

Трета жена, изпълнявала куриерски услуги на снимачната площадка, казва, че тя и нейна приятелка били подложени на сексуален тормоз от Кларк в бар и когато ясно му заявили, че не искат да имат нещо общо с него, той станал „груб“ и „агресивен“, а по-късно разпространявал фалшиви слухове за тях в екипа. Това е невъзможно, казват от адвокатския екип на актьора, тъй като той не употребява алкохол и няма какво да прави в бар.

Обвиненията засягат и друга звезда от актьорския състав на „Доктор Кой“ – Джон Бароуман. Според разкази на няколко източника той „няколко пъти се излагал на показ гол“, но се уточнява, че повечето свидетели са възприели това за „неуместни шеги“, вместо за хищническо поведение. Разказите се потвърждават и от видеозапис от фенконвенция в Чикаго от 2015 г., в който Кларк е записан да обяснява, че Бароуман оставал без бельо „всеки пет секунди“ пред колегите си.

Джули Гарднър, изпълнителен продуцент на сериала по онова време, потвърждава, че е получила оплакване за поведението на Бароуман и го „порицала“, но не е получавала сигнали срещу Кларк.

„Натъжена и шокирана съм от обвиненията – казва тя пред „Гардиън“. – Ако знаех за тях по онова време, щях да предприема нужните действия. Благодаря на хората, които разказват историите си на висок глас, подкрепям ги с цялото си сърце.“

Пред изданието застава и самия Бароуман, който признава „щуротиите си“, но уточнява, че те никога не са имали сексуален характер.

В изявление, изпратено до „Холивуд Рипортър“, говорител на Би Би Си заявява, че телевизията е „срещу всякакви форми на неподходящо поведение“ и е „шокирана“ от обвиненията.

„Нека бъдем ясни, ще разследваме всяко обвинение, което засяга и Би Би Си и ако някой е бил обект на неподходящо поведение или е станал свидетел на такова, насърчаваме го да повдигне въпроса директно при нас – се казва още в изявление. – Подхождаме с нулева толерантност в такива случаи и следваме стабилни правила за действие, които редовно се обновяват, за да отразяват най-добрите практики и за да се уверим, че всяко оплакване или притеснение ще бъде разгледано сериозно и с внимание.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90