Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нойзи редактира Терзийски в оргия на въображението

Писателят Калин Терзийски - Нойзи редактира Терзийски в оргия на въображението

Писателят Калин Терзийски

Ивайло „Нойзи” Цветков шлифова най-новите разкази на Калин Терзийски. Двигателят на култовото за 90-те години списание „Егоист”, довело до промяна на езика и мисленето на първото посткомунистическо поколение, е редактор на сборника „Владетелите”. В него психиатърът-писател разиграва истории от ханските аули и дворците на Средновековна България. Томчето излиза с клеймото на издателство „Сиела”, премиерата е в четвъртък вечерта в столичната книжарница „Гринуич”.

Сюжетите между двете корици са съшити от реални исторически факти и въображаеми случки, изникнали в съзнанието на Терзийски. Така например в един от разказите бъдещият хан Маламир, когато все още е невръстен, една нощ бърка със сабя в казана с чорбата. Там се закача нещо, което се оказва черепът на византийския император Никифор I Геник. Както е известно, след победата на хан Крум в битката при Върбишкия проход през 811-а, той обичал да вдига наздравици с обкованата със сребро глава на Никифор.

Редакторът Нойзи твърди: „С „Владетелите” Калин не само се е преборил с ужасното и мъчителното в изказа, но вече се „легитимира” като мъдър, зрял, проникновен писател. И тази книга за мен е не само удовлетворение от непосредственото, но и сякаш оргия на читателското въображение. И на безбройните мои пароксизми, когато съм бил „нероден”. Тази книга е за всички, за които да бъдеш българин е потискащо; но и за онези, които проумяват, че да бъдеш българин няма никакво основание с изключение на самото него. Твърде дълго вече „българин” означава обект – на Великите сили, на лошо управление, на страха от отхвърляне, на лошите практики. Е, „Владетелите” на Калин те канят и да бъдеш субект”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС