Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нолан за Шазел: Един от най-вълнуващите ни режисьори

Хората ще размислят и все пак ще осъзнаят какво е „Първият човек“, смята създателят на „Генезис“

Кадър от „Първият човек“ на Деймиън Шазел - Нолан за Шазел: Един от най-вълнуващите ни режисьори

Кадър от „Първият човек“ на Деймиън Шазел

„С три филма Деймиън Шазел се доказа като един от най-вълнуващите и успели режисьори“, казва Кристофър Нолан за човека зад „Камшичен удар“, La La Land и „Първият човек“. Нолан се изказа ласкаво за младия режисьрор пред „Варайъти“ в платформата им „Режисьори за режисьори“. Миналата година Шазел бе този, който хвалеше Нолан и особено „Дюнкерк“, наричайки военната драма „огромен среден пръст“ за всички, които смятат, че днешното кино не поема рискове, припомня „Индиуайър“.

„Разказът му за пътуването на Нийл Армстронг няма как да не влезе в крайности – коментира Нолан. – Вместо това той (бел. ред. – Шазел) талантливо изгражда театрално пресъздаване на космическата програма със завладяващи физически детайли и слоеве кинематографска задълбоченост, които пораждат доверие и подсигуряват радикалната и абсолютно субективна природа на гледната точка на Шазел.“

Той се върна и на тема, която породи редица критики  – „Първият човек“ не показва момента със забиването на американския флаг на Луната и за много американци това се оказа проблем.

Шазел и сценаристът Джош Сингър си навлякоха критика още преди премиерата на продукцията, че филмът не е патриотичен и се опитва да изкриви реалността.

„Поставяйки на кантар най-интимните човешки моменти и това голямо приключение, филмът не пренебрегва космическото, а издига земното – пише още носителят на Оскар в изказването си за Шазел. – Дискусиите за показването на флага на Луната пропускат най-важното: в този избор не става дума за форма на патриотизъм, а за режисьор, който прескача колективното чувство на това велико събитие, за да се приземи на преживяването, изпитано при най-далечната стъпка от развитието на човешкия вид.“

Нолан е впечатлен още и от смелостта на Шазел да направи „толкова интровертен филм за най-екстровертния момент в историята на света“.

Според режисьора на „Генезис“, на „Първият човек“ му предстои тежък награден сезон. Филмът спечели одобрението на критиците, но не се представи особено добре в американския боксофис. Освен това не получи номинации в основни категории за „Златен глобус“ и за престижните награди на Гилдията на филмовите актьори.

Но хората ще размислят и все пак ще осъзнаят какво е филмът на Шазел, убеден е Нолан.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg