Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Номинации за „Културно събитие на годината“

Очакваме вашите предложения!

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Номинации за „Културно събитие на годината“

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Август е, далеч сме от момента, когато ще поканим читателите на „Площад Славейков“ да определят най-значимото събитие в културата на 2018-а (както и некултурното събитие на годината). Предстоят най-активните месеци, когато вероятно ще се появят много от претендентите за нашата класация. Но и дотук се събраха немалко културни прояви, достойни за „събитие на годината“. Четири месеца преди гласуването решихме да ви предложим някои от нашите номинации. Очакваме и вашите.

Припомняме, че през 2016-а най-много гласове събраха „Плващите кейове“ на Кристо, а през 2017-а бе избран филмът на Виктор Божинов „Възвишение“.

Шанс за номинация имат най-вълнуващите културни събития, случили се у нас през годината – с участието на наши и чужди творци, както и прояви на българи на световната арт сцена.

Ще приемаме вашите предложения до края на 2018-а, когато ще оформим окончателния списък за гласуване. Изпращайте номинациите на редакционния имейл: mail@ploshtadslaveikov.com или под публикацията в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук.

Америка за България

Топ 10 на събитията в културата 2018

Концертът на Максим Венгеров със Софийската филхармония

Концертът на „Концертгебау“ с Веско Ешкенази в НДК

Симфония № 8 от Малер за закриването на европредседателството в НДК

Изложбата на Теодор Ушев в Софийска градска галерия

Изложбата с картини от колекцията на Луис Басат в Националната галерия

Изложбата на Хубен Черкелов в Музея за съвременно изкуство „Софийски Арсенал“

Изложбата на Съюза на колекционерите на „Шипка“ 6

Бронзовата къща

Инсталацията „Мастаба“ на Кристо в Лондон

Концертът на Вадим Репин със Софийската филхармония

Топ 10 некултурно събитие 2018

Бронзовата къща

Пожарът в Царските конюшни

Писателят Антон Дончев – щатен пиар в строителната компания „Трейс Груп“

Изложбата на Вежди Рашидов в Лондон, платена с £20 хил. от българската държава

Ремонтите в центъра на София

(Бел. ред. – редът на номинациите е произволен.)

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3