Номинации за Културно събитие в извънредната 2020 г.

Очакваме вашите предложения за най-вълнуващата творческа проява у нас или по света с участието на българи

Интересен начин да обозначат противоепидемичните мерки за посещаемост 50/50 измислиха в  Плевенския театър: „запазиха“ места в салона за личности, които все още не са ги посещавали. Снимка: Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Номинации за Културно събитие в извънредната 2020 г.

Интересен начин да обозначат противоепидемичните мерки за посещаемост 50/50 измислиха в Плевенския театър: „запазиха“ места в салона за личности, които все още не са ги посещавали. Снимка: Драматично-куклен театър „Иван Радоев“

Тази година културата не само у нас, но и по света, се нареди в списъка на трудно оцеляващите от коронавирусната пандемия. Поставена на системи, поддържана изкуствено, но все още жива, тя се опитва да задържи поне частица от жизнеността си във време на изолация. Всяко оцеляване обаче предполага и компромиси. Затова културните и „некултурните” събития през тази странна и тежка 2020 г. се редуват ритмично. 

Все пак вкусът и високите критерии са безсмъртни. Отношението към културата не може и не трябва да бъде повлияно от екстремните събития в политиката, социалната и здравната сфера. Ако няма култура, няма да има смисъл да се измъкнем от зъбите на звяра вирус. Няма да има смисъл от опитите ни да подредим света по по-добър начин. Културата е цел и начин да го направим. Затова отново ще проведем годишната класация на „Площад Славейков” за културно и „некултурно” събитие на годината, въпреки вируса.

Очакваме вашите номинации за най-вълнуващото събитие в културата – у нас или по света с участието на български творци. Всяко едно предложение трябва да бъде придружено от основания за номинацията. Изпращайте ги до 30 октомври на адреса на редакцията: mail@ploshtadslaveikov.com.

На 1 ноември ще започне гласуването. В първите дни на 2021 г. ще обявим победителя – ще бъде само един, от класацията за културно събитие.

joystation.bg

Първите предложения:

Културно събитие 2020

Пърформансът „Живот (черно и бяло)“ на Недко Солаков в „Тейт модърн“, Лондон

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов

Изложбата „Константин Щъркелов. Самотникът скитник“ в Софийската градска галерия

Концертът на Диана Дамрау и Никола Тесте със Софийската филхармония

Спектакълът „Африканката“ на Старозагорската опера и Дойче опер в зала 1 на НДК

Спектакълът „Какво да правим с виолончелото?“, постановка Николай Поляков, Народен театър

Спектакълът „Завръщане у дома“, постановка Явор Гърдев, МГТ „Зад канала“

Изземването на колекцията от антики на Васил Божков

Спектакълът „Поетите и музиката“ на фестивала „Опера Оупън“ в Античния театър, Пловдив

Романът „Поразените“ на Теодора Димова

Извънредното издание на фестивала Master of Art – онлайн и на открито

***

Некултурно събитие 2020

Изземването на колекцията от антики на Васил Божков

Килими трета употреба дари парламентът на Кърджалийския театър


Вижте още: СНЕЖИНА ПЕТРОВА – СЪБИТИЕ В КУЛТУРАТА НА 2019-А

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Платформа A6 3