Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Номинации за Литературните награди „Перото 2019“

Пълен списък

Статуетките за наградите „Перото“ са на скулптора Емил Попов. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Номинации за Литературните награди „Перото 2019“

Статуетките за наградите „Перото“ са на скулптора Емил Попов. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Чавдар Ценов, Елена Алексиева и Палми Ранчев продължават напред в битката за литературната награда „Перото“. От Националния център за книгата към НДК оповестиха късия списък с претендентите.

Церемонията по връчването на отличията за постижения в българския литературен контекст за 2019-а ще се състои на 8 ноември в Клуб „Перото“. Тогава ще бъде обявен и носителят на награда за цялостен принос към българската литература. Името на лауреата не се съобщава предварително.

Журито излъчи окончателния списък с по три номинации във всяка от петте категории: „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език”. Селектираните заглавия са публикувани в периода 1 юли 2018 г. – 30 юни 2019 г.

Журито на наградите „Перото” през 2019 г. е в състав: доц. д-р Дарин Тенев, Деян Енев, Мирела Иванова, д-р Митко Новков и Сотир Гелев. В него се включва и ръководителят на Националния център за книгата Светлозар Желев – „поради обективна невъзможност за гласуване от страна на други членове на журито и с оглед предотвратяване на конфликт на интереси“, както отбелязват организаторите.

Америка за България

Кратък списък за Литературните награди „Перото 2019“:

Проза

„Накъде тече реката“ от Чавдар Ценов, изд. „Жанет 45“
„Свети вълк“ от Елена Алексиева, изд. „Факел експрес“
„Тази вечер нищо не е случайно“ от Палми Ранчев, изд. „Жанет 45“

Поезия

„Записки на жената призрак“ от Яна Букова, изд. „Жанет 45“
„Извънсезонни наблюдения“ от Манол Глишев, изд. „Блек Фламинго“
„Книга на разкаянията и утешенията“ от Цочо Бояджиев, изд. „Жанет 45“

 Детска литература

„Орелът, врабецът и капчукът“ от Зорница Христова и Анна Цочева, изд. „Точица“
„Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски приключения“ от Марин Трошанов и Петър Станимиров, изд. „Кибеа“
„Балконът“ от Калина Мухова и Зорница Христова, изд. „Точица“

Дебют

„Глиненият цар“ от Добромир Байчев, изд. „Развитие“
„Техническа проверка“ от Ангел Иванов, изд. „Скалино“
Екстрийм. Една рокаджийска история с автобус“ от Иван Стоилов, изд. „Развитие“

Превод от български на чужд език

Елвира Борман-Насонова – превод от български на немски език на „Невидими“ от Наталия Делева, на „Партиен дом“ от Георги Тенев и на сборник с разкази от Йордан Д. Радичков
Магдалена Питлак – превод от български на полски език на „Физика на тъгата“ от Георги Господинов
Хеле Далгард – превод от български на датски език на „И други истории“ и на „И всичко стана луна“ от Георги Господинов

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах