Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Номинации за Литературните награди „Перото 2021“

Извънредна посмъртна награда за Марин Бодаков

Поетът и журналист Марин Бодаков (1971 - 2021). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Номинации за Литературните награди „Перото 2021“

Поетът и журналист Марин Бодаков (1971 - 2021). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Марин Бодаков ще получи посмъртна награда за цялостен принос към българския литературен контекст, обявиха от Клуб „Перото“ и Националния център за книгата. Извънредната награда ще бъде връчена на 2 ноември, когато ще станат ясни и носителите на наградите „Перото“ за 2021 г. Церемонията ще се проведе в едноименния клуб и ще се излъчва на живо във Фейсбук. 

Организаторите вече са готови с краткия списък и за отличието в категорията проза ще се състезават Елена Алексиева, Иван Станков и Ясен Григоров. При поезията един срещу друг се изправят Виктор Самуилов, Владимир Левчев и Надежда Радулова.

Традиционно ще бъде връчена и Награда за цялостен принос към българската литература, нейният носител се обявява на церемонията. Тази година се присъжда и извънредна посмъртна награда, която отива при доц. Марин Бодаков, който си отиде на 8 септември.

„Да почетем Марин Бодаков, който беше истинско явление и фактор в българския литературен контекст със своята честност, посвещаване, финост и доброжелателност, с готовността си винаги да помогне, и способността си да открива таланта и качествената литература, с мостовете, които изграждаше, и ежедневното си „ходене по буквите“ в името на истинската литература – коментира Светлозар Желев, ръководител на Националния център на книгата. – Той беше голям приятел на Литературен клуб „Перото“ в НДК и винаги ще бъде част от неговия дух. Тази извънредна награда е жест на преклонение към делото и живота му.“

Журито на награди „Перото“ през 2021 г. е в състав проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, Теодора Димова – носителка на Награда „Перото“ за 2020 г. в категория „Проза“, Силвия Чолева, Белослава Димитрова – носителка на Награда „Перото“ за 2020 г. в категория „Поезия“, и доц. д-р Дарин Тенев.

Селектираните заглавия са публикувани в периода 1 юли 2020 г. – 30 юни 2021 г.

Представяме ви краткия списък с номинации:

Проза

„Прекъсването на Самсара“ от Елена Алексиева, изд. „Жанет 45“
„Вечерна сватба“ от Иван Станков, изд. „Хермес“
„Телогинариум“ от Ясен Григоров, изд. „Точица“

Вижте още: ЕДИН ЧОВЕК СПРЯЛ ДА СЕ РАДВА

Поезия

„Аорист“ от Виктор Самуилов, изд. „Жанет 45“
„Писмо в небето“ от Владимир Левчев, изд. „Жанет 45“
„Малкият свят, големият свят“ от Надежда Радулова, изд. „Жанет 45“

Детска литература

„Нарисува за децата“ от Зорница Христова, изд. „Точица“
„Приспивни песни за феи и чудовища“ от Сотир Гелев, изд. „Ентусиаст“
„Един ден в музея“ от Тодор Петев и Зорница Христова, изд. „Точица“

ПОСЕЙ СЕМЕ, ОТКРИЙ ПАЯК И НАМЕРИ ЧУДОВИЩЕ В СОФИЯ

Дебют

„Чакам в кафенето“ от Биляна Генова, изд. „Колибри“
„Ела и ме спаси“ от Емилия Милчева, изд. „Жанет 45“
„Отвор“ от Румен Павлов, изд. „Екрие“

Превод от български на чужд език

Виктория Лефтерова – преводите на испански на „Портретът на моя двойник“ (Siruela, 2020), съвместно с Eнрике Гил-Делгадо и „Сестри Палавееви в бурята на историята“ (Hoja de Lata, 2020), съвместно с Енрике Малдонадо
Джузепе дел Агата – превод на италиански на „Времеубежище“ от Георги Господинов (Voland, 2021) и „Избрани стихотворения“ от Владимир Левчев (Bompiani, 2021)
Рейнал Перес Васкес – превод на испански на „Седмият жест“ от Цветанка Еленкова (Vaso Roto, 2021)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах