Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Номинации за орела на „Хеликон”

Връчването на наградата отложено за януари 2021 г.

Награда „Хеликон“ за пандемичната 2020-а ще има, но ще бъде връчена догодина. - Номинации за орела на „Хеликон”

Награда „Хеликон“ за пандемичната 2020-а ще има, но ще бъде връчена догодина.

Дванайсет нови български книги са номинирани за Награда „Хеликон” за нова българска художествена проза през 2020 г. За голямата награда – парична премия (3 хил. лв.) и пластика на бронзов орел, дело на скулптора и писател Евгений Кузманов, ще се състезават заглавия, разпределени в четири сезона.

Журито е същото, което определи номинираните и за 2019 г. – проф. Алберт Бенбасат (председател), Пепа Витанова, Яница Радева, Кирил Кадийски и Бойко Ламбовски.

„Отличените книги са с носталгичен привкус – отбелязва поетът Бойко Ламбовски. – Най-новата българска проза, публикувана през вирусната година, гледа главно към миналото – с тъга и проницателност. Усмивките за сметка на това са редки и малко парадоксални. Понякога интересът на писателите ни е насочен към хората и темите, които са най-уязвими, което е обясним рефлекс на всяко изкуство и най-вече на словесното.“

Зима 2020

„Чекмо“ – роман, Момчил Николов, изд. „Сиела“
„Имена под снега“ – сборник разкази, Иван Станков, изд. „Фабер“
„Лала боса“ – сборник разкази, Деян Енев, изд. „Рива“

Пролет 2020

„Не казвай на мама“ – роман, Николай Йорданов, изд. „Фабрика-за-книги“
„Мир на кумирите ни“ – мемоарни разкази, Георги Мишев, изд. „Хермес“
„Бележки за забравяне“ – минималистична проза, Иван Кулеков, изд. „Жанет 45“

Лято 2020

„Сянка“ – роман, Васил Панайотов, изд. „Сиела“
„Сара и другите“ – роман, Христо Слави Рачев, изд. „Факел“
„Козидор“ – роман, Николай Русев, изд. „Факел“

Есен 2020

„Моят Шабат“ – мемоарен роман, Вивиана Асса, изд. „Факел“
„Съвършенство“ – сборник разкази, Владо Даверов, изд. „Унискорп“
„Перфектна колода“ – сборник разкази, Деница Дилова, изд. „Сиела“

По традиция наградата „Хеликон” се връчва през декември, но поради епидемичната обстановка церемонията ще бъде проведена през януари 2021 г. Тогава ще бъде обявен и носителят на „Цветето на Хеликон” – награда за най-продаваната през годината книга сред номинираните. Връчването ѝ на 23 април 2020 г. беше отложено също поради пандемичните мерки.

През 2019 г. бронзов орел получи Боян Биолчев с романа си „Преселението“. А през 2018-а награда не бе присъдена – защото всички претенденти били достойни.

Носители на наградата „Хеликон” през годините са били Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Владимир Полеганов, а двукратни носители са били Алек Попов, Христо Карастоянов и Недялко Славов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg