Номинациите за Европейската награда „Димитър Димов“ започнаха

Отличието за роман, с награден фонд 10 хил. лв., ще бъде връчено догодина

Предложения се приемат от издателства, които имат право да кандидатстват с максимум четири романа. Снимка: „ВарнаЛит“ - Номинациите за Европейската награда „Димитър Димов“ започнаха

Предложения се приемат от издателства, които имат право да кандидатстват с максимум четири романа. Снимка: „ВарнаЛит“

Романи на съвременни български и европейски автори ще се състезават за първото издание на Европейската литературна награда „Димитър Димов“, учредена тази година. Приемът на номинации за участие започна, обявиха организаторите от фестивала „ВарнаЛит“ и Община Варна. Отличието ще бъде връчено във Варна в навечерието на 110-ата годишнина от рождението на големия български писател през юни 2019 г.

„Целта на Европейска награда „Димитър Димов“ е да отличава романи с висока художествена стойност, които отразяват съвременната и историческата ни действителност чрез плътност и логика на характерите, психологическа убедителност на сюжета, композиция и хармоничност на цялостната художествена постройка“, обясни при учредяването на наградата по-рано през годината Теодора Димова, писателка и дъщеря на Димитър Димов.

Наградният фонд на конкурса е 10 хил. лева.

Предложения се приемат от издателства, които трябва да бъдат изпращани на имейл ddimov.nagrada@gmail.com. Издателствата имат право да кандидатстват с максимум четири романа – до два от български и до два от европейски съвременни живи писатели, отпечатани у нас в периода 1 януари – 31 декември 2018 г. Формулярите за участие са поместени в сайтовете на фестивала „ВарнаЛит“ и на Община Варна. Крайният срок за подаване на заявки е 15 януари 2019 г.

Америка за България

Конкурсът ще се проведе в два етапа. Първият кръг приключва на 31 март 2019 г., когато ще бъдат обявени петте романа, избрани от 5-членното жури. Във втория етап комисията ще определи носителя на наградата. Заглавието на романа победител ще бъде съобщено публично на предстоящото издание на фестивала „ВарнаЛит“ през 2019 г.

ДС