Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Номинациите за Европейската награда „Димитър Димов“ започнаха

Отличието за роман, с награден фонд 10 хил. лв., ще бъде връчено догодина

Предложения се приемат от издателства, които имат право да кандидатстват с максимум четири романа. Снимка: „ВарнаЛит“ - Номинациите за Европейската награда „Димитър Димов“ започнаха

Предложения се приемат от издателства, които имат право да кандидатстват с максимум четири романа. Снимка: „ВарнаЛит“

Романи на съвременни български и европейски автори ще се състезават за първото издание на Европейската литературна награда „Димитър Димов“, учредена тази година. Приемът на номинации за участие започна, обявиха организаторите от фестивала „ВарнаЛит“ и Община Варна. Отличието ще бъде връчено във Варна в навечерието на 110-ата годишнина от рождението на големия български писател през юни 2019 г.

„Целта на Европейска награда „Димитър Димов“ е да отличава романи с висока художествена стойност, които отразяват съвременната и историческата ни действителност чрез плътност и логика на характерите, психологическа убедителност на сюжета, композиция и хармоничност на цялостната художествена постройка“, обясни при учредяването на наградата по-рано през годината Теодора Димова, писателка и дъщеря на Димитър Димов.

Наградният фонд на конкурса е 10 хил. лева.

Предложения се приемат от издателства, които трябва да бъдат изпращани на имейл ddimov.nagrada@gmail.com. Издателствата имат право да кандидатстват с максимум четири романа – до два от български и до два от европейски съвременни живи писатели, отпечатани у нас в периода 1 януари – 31 декември 2018 г. Формулярите за участие са поместени в сайтовете на фестивала „ВарнаЛит“ и на Община Варна. Крайният срок за подаване на заявки е 15 януари 2019 г.

Конкурсът ще се проведе в два етапа. Първият кръг приключва на 31 март 2019 г., когато ще бъдат обявени петте романа, избрани от 5-членното жури. Във втория етап комисията ще определи носителя на наградата. Заглавието на романа победител ще бъде съобщено публично на предстоящото издание на фестивала „ВарнаЛит“ през 2019 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90