Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Номинираните за „Оскар“ получиха по 1 квадрат земя от Австралия

В подаръците им има почивки, липосукции и лифтинг, а на вечерята след церемонията им предлагат месно меню

Шеф Волфганг Пък на представянето на менюто за тазгодишните оскари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Номинираните за „Оскар“ получиха по 1 квадрат земя от Австралия

Шеф Волфганг Пък на представянето на менюто за тазгодишните оскари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Номинираните за „Оскар“ актьори и режисьори получиха по един квадратен метър австралийска земя като част от подаръчните си комплекти. Всяка година номинираните получават подаръчни торбички с луксозни стоки и услуги, като жестът не е директно свързан, нито организиран от Американската филмова академия. Тази година например подаръците на обща стойност 126 хил. долара са били разпратени на всички номинирани в актьорските категории, на режисьорите, борещи се за статуетката, и до водещите на церемонията.

Подаръците се подбират от компанията „Distinctive Assets“, а всяка марка, която иска да участва в комплекта с изкушения, трябва да плати 4 хил. долара. Сумата обаче не идва с гаранция, че звездите ще промотират бранда им, такова изискване няма.

Изключително екстравагантен е подборът за номинираните тази година – те ще може да се поглезят с тридневен престой на италиански остров с активен вулкан, тридневна почивка в провинцията на Отава, да си направят липосукция и фейслифтинг при известен пластичен хирург в Ню Йорк. В комплекта могат да се намерят още копринени калъфки за възглавница, ръчно брани фурми и специална селекция от шоколади с видеопослание, вградено в кутията им.

Заедно с това всеки от тях получава и по един квадратен метър земя в Австралия, но някои екоактивисти се усъмниха с екологичната мисия на компанията, предлагаща земята. „Pieces of Australia“ предлага на номинираните част от гола земя в щата Куинсланд, но жестът е символичен – макар и да са получили „сертификат за собственост“, актьорите и режисьорите нямат право да използват парцелите си, или дори да стъпват на територията им, без да са получили предварително писмено разрешение за това.

Компанията, предлагаща услугата обаче, не е регистрирана в списъка на неправителствените организации или организациите с благотворителна цел. На сайта си „Pieces of Australia“ твърдят, че оригинални собственици на земята са племето Барунгам. Не става ясно дали разпределянето на част от територията им на номинираните е станало с тяхно знание. Мисията на компанията, така както е формулирана в официалния им сайт, е за всяка поръчка на земя да се засаждат две дървета с цел опазване на племенната земя от експлоатация.

Тим Бешара, мениджър на организацията „Wilderness Society“, е скептичен, че подобни символични жестове са способни истински да повлияят позитивно на екологичните проблеми на Австралия.

„В един хектар има 10 хил. квадратни метра и само в Куинсланд около половин милион хектара необработваема земя се изриват с булдозер всяка година. Мисията за запазване и опазване на земята трябва да се измерва в милиони квадратни километра, а не в хектари или квадратни метри. Това е още едно доказателство, че екологичните предизвикателства в Австралия не може да бъдат преодолени без правителствено финансиране.“

Междувременно от Академията обявиха и менюто за официалното афтърпарти, което се провежда след всяка церемония. Тази година то ще се състои на 12 март след края на събитието. Шеф готвач е Елиът Гроувър, който ще интерпретира в ястията си темата за бърза обиколка на Англия – предястието е фунийка с фиш енд чипс, пържени в говежда мазнина, последвана от пай с пилешко с черен трюфел и трайфъл с череши мараскино за десерт.

Изборът на Гроувър да заложи на месно меню е смел, предвид че тази година „Златните глобуси“ предложиха веган меню. В последните години менютата без месо са предпочитани за подобни събития, а на оскарите от 10 години насам се предлага задължително вариант за вегетарианци.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС