Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Номинираните за „Стоян Камбарев“ обявени

Наградата за полет в изкуството ще бъде връчена на 27 април

За първи път отличието на името на Стоян Камбарев бе връчено през 2010 г. - Номинираните за „Стоян Камбарев“ обявени

За първи път отличието на името на Стоян Камбарев бе връчено през 2010 г.

Седем творци получиха номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Кандидатурите са общо пет – трима индивидуални участници и два тандема. Отличието – бронзова статуетка и парична премия от 3000 лева – ще бъде връчено на официална церемония на 27 април.

Актрисата Елена Телбис (23 години) е първият номиниран за наградата „Стоян Камбарев“. Тя се наложи с участията си в спектаклите „Заешка дупка“ и „Жана“, а номинацията ѝ е за яркото актьорско обаяние и силно концентрирана вътрешна енергия.

Цигуларите Мартин и Александър Зайранови (съответно на 16 и 13 г.) са следващите кандидати – млади дарования от новото поколение в българската симфонична музика. Те вече имат впечатляваща кариера и концертират с най-престижните български симфонични оркестри.

Анастасия Събева е театрален режисьор, едва на 23 години – определяна от журито на наградите като завидно зряла, но по детски експлозивна в оригиналните театрални решения в спектаклите си „Женска управия“ и „Антихрист“.

Художникът Андрей Хамбарски е четвъртият номиниран. 29-годишният куклен сценограф е предпочетен заради уникалната си за България скулптурна техника, с която пресъздава портрети от тел на известни световни и родни творци.

Еди Шварц и Йордан Петков – младият кинотандем е номиниран за първия си авторски късометражен игрален филм – Goodbye. В него те загърбват тъжните и тягостни теми, така популярни напоследък в българското кино – и резултатът е свеж, лек и забавен киноразказ с неочакван край.

Наградата „Стоян Камбарев” се връчва веднъж годишно за оригинален и нетрадиционен поглед в изкуството и за безспорно високо и забележително постижение. Отличеният творец може да бъде представител на всяка една област от изкуството без ограничение – театър, кино, музика, литература, живопис, визуално изкуство и др.

Жури на конкурса са 20-те основатели на фондацията на името на култовия театрален режисьор. Председател на Управителния съвет на фондацията е съпругата му Деси Тенекеджиева.

Миналата година със статуетката триумфира театрално сдружение „Реплика“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90