Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Норман Фостър: Смъртността и свободата зависят от изразходваната енергия

Нямам власт като архитект, нито каквато и да е друга, твърди той. Според него трябва да планираме по-устойчив начин на живот - и обсъжда разочарованието си от очакваното отхвърляне на визионерския си проект за летище „Темз Хъб“

Виадуктът „Мийо“ във Франция съкрати обичайните петчасови задръствания в трафика. - Норман Фостър: Смъртността и свободата зависят от изразходваната енергия

Виадуктът „Мийо“ във Франция съкрати обичайните петчасови задръствания в трафика.

„Вярвате ли в инфраструктурата?”, пита сър Норман Фостър с предизвикателен тон. Той вярва. Главното в инфраструктурата е, че „тя не е инвестиция за решаване на днешните проблеми, а предугаждане на проблемите на бъдещите поколения”. Знаменитият архитект цитира своя герой Джоузеф Базалджет, британски строителен инженер от XIX век, който при решаването на проблемите с канализацията на викториански Лондон е подходил холистично и е интегрирал отводнителните системи с подземния обществен транспорт и надземните граждански удобства, пише „Гардиън“.

Фостър е доволен, че Великобритания вече има комисия по инфраструктурата, оглавена от от Андрю Адонис, което дава възможност за планиране в 30-годишни цикли и изваждане на политиката от инфраструктурата. Той ще изложи възгледи тази седмица на юбилейния десети Форум по урбанистика. Поредицата конференции, спонсорирани от „Дойче банк“, са средище за хора с власт, пари и влияние, които пътуват по света и обменят мнения за градостроенето.

Статистиката е ясна – въглеродният отпечатък на Лондон е една седма от този на Атланта, така че има връзка между гъстотата и емисиите. Целият проблем с климатичните промени, който според мнозина опира до оцеляването ни като вид, се свежда до урбанизацията.

„Наскоро в Харвард споделих, че всеки един от нас в залата консумира енергия колкото двама японци, 13 китайци, 31 индийци и 370 етиопци. Трябва да започнем да приемаме връзката между изразходваната от обществото енергия и детската смъртност, продължителността на живота, сексуалната свобода, академичната свобода, свободата от насилие – казва Фостър. – Общества, които консумират повече енергия, имат повече от тези желани качества, така че всички тези проблеми са неотделими от характера на инфраструктурата. Тези връзки не винаги са ясни, но изглежда безспорно, че по-доброто използване на енергия, чрез по-добра инфраструктура, ще позволи на повече хора да живеят по-добре.“

Норман Фостър твърди, че за него много от най-важните проекти не са обичайните сгради, а обекти като моста „Милениум“, пешеходните зони около площад „Трафалгар“ в Лондон, виадукта „Мийо“ в южната част на Франция и възстановяването на пристанищния район в Марсилия.

Норман Фостър: „Целият проблем с климатичните промени се свежда до урбанизацията“.

Норман Фостър: „Целият проблем с климатичните промени се свежда до урбанизацията“.

Още статистика: Виадуктът „Мийо“ съкрати петчасови задръствания, което при спестени 10% въглероден двуокис от трафика на тежкотоварни превозни средства има ефект, равностоен на гора от 40 хил. дървета.

Фостър води енергична кампания за „Темз Хъб“ – амбициозен проект за ново летище на устието на Темза със свързана мрежа: околовръстна жп линия около Лондон, бариери срещу наводнения, системи за генериране на енергия от приливите. Но се опасява, че планът му вероятно ще бъде отхвърлен в полза на разширение на летището „Хийтроу“:

„Възможностите на едно летище-хъб никога не могат да бъдат реализирани на „Хийтроу“. Ако се разшири, мога да ви гарантирам, че ще трябва да работим като луди, за да останем на едно място. „Хийтроу“ никога няма да може да отговори на дългосрочните нужди.“

Но предвид това, което той казва, трябва ли изобщо да разширяваме наличните летища?

„Ядете ли месо? – пита Фостър язвително. – И вероятно ще продължите да си купувате хамбургери, въпреки че те влияят на околната среда по-лошо от самолетите. Количеството метан, отделяно при самолетни пътувания, е сравнимо с количеството произвеждано при отглеждането на крави и енергията, необходима за производството на хамбургери.“

„Темз Хъб“ е амбициозен проект за ново летище на устието на Темза със свързана мрежа: околовръстна жп линия около Лондон, бариери срещу наводнения, системи за генериране на енергия от приливите.

„Темз Хъб“ е амбициозен проект за ново летище на устието на Темза със свързана мрежа: околовръстна жп линия около Лондон, бариери срещу наводнения, системи за генериране на енергия от приливите.

„Реалността е че, мобилността е вградена в обществото ви – продължава архитектът. – Ще вземете този полет. И по-добре да излетите от летище, захранвано с приливна енергия, използващо естествена светлина и подготвено за времето, когато полетите ще са много повече.“

Той говори още за слънчева енергия, захранваща полети и самолети, изработени от леки композитни материали… Можем да се запитаме каква е ролята на архитекта в тази територия на инженери, проектанти и политици. Около нас са доказателствата за очевидната потентност на неговата практика – кули в Китай и Индия, модел на гигантски кръг с обиколка една миля, в която ще се помещава новата централа на Apple, скици на концепция за местообитания на Марс… Но Фостър заявява:

„Като архитект аз нямам никаква власт, не мога дори да отида на строителната площадка и да кажа на хората какво да правят”.

Застъпничеството, казва той, е единствената сила, която архитектът някога е имал.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90