POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Норвежецът, спасил Европа от атомната бомба

Историята на Йоаким Роненберг, водач на свръхсекеретна мисия, саботирала плановете на германците да създадат атомна бомба

Йоаким Роненберг почина на 22 октомври 2018-а на 99-годишна възраст. - Норвежецът, спасил Европа от атомната бомба

Йоаким Роненберг почина на 22 октомври 2018-а на 99-годишна възраст.

В една нощ през април на 1943 г. шестима парашутисти се реят в мрака някъде над Северна Европа, натоварени с мисията да предотвратят плановете на нацистка Германия да се сдобият с атомно оръжие. Начело на групата е норвежецът Йоаким Роненберг – починал на 22 октомври тази година на 99-годишна възраст. По този повод Би Би Си разказва забележителната история на човека, спасил Стария континент от вероятно унищожение.

Норвежецът повежда петима съмишленици в свръхсекретна мисия за проникване в добре охранявано нацистко съоръжение в областта Телемарк, Норвегия. Задачата е поръчана от Великобритания и се състои в това екипът да предотврати сглобяването на атомна бомба, дългогодишна мечта на Хитлер. Трудната и опасна операция е увековечена във филма „Героите на Телемарк“ (1965) с участието на Кърк Дъглас. Филмът е исторически неточен, но все пак улавя голяма част от случилото се с Роненберг и другите войници.

Кърк Дъглас (вдясно) в кадър от филма „Героите на Телемарк“, 1965 г.

След военните си преживелици Роненберг се захваща с не по-малко наситената с приключения, но безопасна работа като журналист в радиото. Главната му цел е да опише на следващите поколения ужаса и разрухата от войната, за да не се повтори тя никога повече.

През 2013 г. той бе последният жив участник в диверсионната мисия. Тогава се навършват точно 70 години от провеждането на операцията и Би Би Си решава да разкаже историята му.

„Той е един от великите ни герои – казва норвежкият министър-председател Ерна Солдбърг пред местната информационна агенция Ен Ти Би. – Роненберг вероятно е последният от известните борци от съпротивата.“

Роненберт е роден през 1919 г. в град Олесун. През 1940-а, когато нацистите навлизат в Норвегия, той е 21-годишен, когато се качва на лодка за Швеция заедно с осмина приятели. Отплава с чувството, че трябва да се върне и да не оставя родината си в ръцете на окупаторите.

По това време Германия е далеч от капитулация, но се нуждае от химическото съединение, наречено „тежка вода“ (с молекулен състав, подобен на обикновената вода, но вместо с водород, кислородът е свързан с водородния изотоп деутерий). Нацистите се нуждаят от това съединение за състезанието с Антантата кой пръв ще създаде атомна бомба и ще я вкара в употреба. По онова време „тежка вода“, наричана още деутериев оксид, може да се произведе единствено в водноелектрическата централа „Норск Хидро“, намираща се в град Рюкан, Телемарк. Тя е най-голямата от вида си в света.

Норвежците късно се сещат, че нацистите ще използват съоръжението. Британското разузнаване обаче научава това и съобщава на норвежката съпротива. През 1942 година Чърчил изпраща екип, наречен „Лястовиците“, да унищожи вец-а, но той не успява да завърши мисията си. Заминават два безмоторни самолета с войници – един от тях се блъска в планински склон през нощта, преди да достигне водноелектрическата централа, а другият претърпява катастрофа малко по-нататък по пътя. Нацистите смятат, че са убили всички диверсанти. Малка група „лястовици“ обаче оцеляват и се укриват в планината в продължение на три месеца, като се изхранват с лов.

Следващата година по поръчение на британците Роненберг събира нов екип от шестима командоси със същата задача. Операцията получава кодовото наименование „Gunnerside“ (на името на селце в Йоркшир, Англия – бел. ред.). Роненберг твърди, че участниците не са уведомени защо мисията е от такава важност. За всеки случай обаче войниците се обличат с английски военни униформи – с надеждата, че това може да им помогне, ако случайно бъдат заловени. Ако бъдат разпознати като принадлежащи към норвежките опозиционни групи, те биха били разстреляни на място. И тъй като шансът им за оцеляване е нищожен, мъжете се подготвят с хапчета цианид, в случай, че бъдат заловени.

„Мислехме, че това ще бъде еднопосочно пътуване“, припомня си Роненберг.

Скачат от самолета по тъмно. Падат в див, заснежен и обезлюден район. Групата, която трябва да им окаже наземна помощ, се оказва на пет дни път от тях. Все пак се добират до тях и успяват да поемат по правилния път, отново през нощта.

Информирани са предварително, че трябва да разчитат само на себе си – бомбардировките са невъзможни, директните удари с бомби са забранени, за да не изтече амоняк от случайно улучена цистерна. Британското командване разчита единствено на шестимата мъже, приземили се на километри от целта.

„Бяхме просто група приятели, които вършеха работа заедно“, казва Роненберг пред Би Би Си през 2013 г., но по думите му всички били наясно с риска.

Предстоят им стръмни дефилета, пресичане на замръзнала река и стръмно изкачване нагоре към сградата, за да се вмъкнат през вход, за който германците не подозират, че може да бъде атакуван. Окупаторите използват само официалния, до който води мост над стръмна пропаст. Мостът, разбира се, е строго охраняван. Има обаче и още един, отдавна неизползван вход. Навремето през него са били доставяни суровини за централата. По информация на местни жители, там охраната не е толкова строга – защото никой не очаква човек, толкова смел, та да се спусне по стръмен склон, да премине ледената река в клисура и да се изкачи по баир. И то през нощта.

Групата на Роненберг обаче успява да се вмъкне и да разположи експлозивите на указаните места. Взривът дори малко ги разочаровал, споделя по-късно Роненберг. Не бил толкова зрелищен, колкото очаквали, но мисията била изпълнена.

Американски въздушни сили довършват малкото останало след експлозията от сградата. Кораб, натоварен с „тежка вода“ тъкмо отплавал от близкото пристанище, но също бива потопен.

Пред Роненберг и компания предстоял дългият път до дома – 320 км през заснежения Телемарк до шведската граница. Шестимата ги изминават отново със ски, но по петите им са 3 хил. немски войници.

С усмивка водачът описва приключението като „най-добрия ски уикенд, който съм имал“.

Операцията, последвана от въздушното нападение на американците, принуждава германците да изоставят плановете си за атомна бомба. Делото на Роненберг и хората му по-късно е определено от анализатори като „най-успешния саботаж през Втората световна война“ и действие, „променило хода на войната“.

От 1943 г. насам историята на шестимата мъже вдъхновява множество книги, документални филми и дори сериали. Самият Роненберг твърди, че осъзнал значението на операцията, едва когато падат бомбите над Хирошима и Нагасаки две години по-късно, през 1945 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg