POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Норвежки патриоти в ужас от шест автобусни седалки

Коментари във Фейсбук-групата „Отечеството първо“ зоват за забрана и изгонване на няколко празни места

Ако виждате шест забулени мюсюлманки вместо празни автобусни седалки, значи имате проблем с предразсъдъците. Снимка: Фейсбук - Норвежки патриоти в ужас от шест автобусни седалки

Ако виждате шест забулени мюсюлманки вместо празни автобусни седалки, значи имате проблем с предразсъдъците. Снимка: Фейсбук

Норвежка антимигрантска група предизвика бурен смях в социалните мрежи, след като членовете й се възмутиха и ужасиха от снимка на шест незаети седалки в автобус в Осло и я публикуваха на своята страница във Фейсбук като снимка на жени с бурки, съообщава „Гардиън“.

„Трагично” и „ужасяващо” бяха сред най-честите коментари в затворената група Fedrelandet viktigst или „Отечеството първо” под снимката, според скрийншотове в норвежкия инфармационен уебсайт Nettavisen.

Други членове на групата, в която са се записали 13 хил. души, се тревожат, че незаетите седалки „може би носят бомби и оръжия под дрехите си“.

Това изглежда наистина страшно – пише един от тях. – Трябва да се забрани. Не се знае какво крият. Може да са терористи”, пишат потребителите.

Следват коментари като:

„Ужасяващо. Това не бива да се случва”, „Изгонете ги от страната – живеем в плашещи времена“ и „Мислех, че ще е така през 2050-а, но ето че се случва сега”.

Снимката е качена „като шега“ от журналиста Йохан Слатавик, който казва пред Nettavisen:

„Интересувах се от влиянието на предубежденията и чуждото мнение върху това как хората възприемат дадено изображение. Накрая доста се посмях”.

Скрийншот от Фейсбук-страницата на Синдре Бейер, чийто пост е споделен над 1800 пъти.

Снимката стана изключително популярна в Норвегия, след много споделяния на скийншотове от реакциите в групата. Синдре Бейер, чийто пост е споделен над 1800 пъти, пита:

„Какво се случва, когято снимка на няколко празни автобуснни седалки попадне в отвратителна група във Фейсбук и всички виждат жени с бурки?”.

„Шокиран съм от разпространението на омразата и фалшивите новини на страницата „Отечеството първо“. Такава ярост срещу няколко празни седалки показва как предразсъдъците побеждават мисленето”, заяви той пред Nettavisen.

Ръководителят на Норвежкия антирасистки център, Руне Берглунд Стийн, допълни, че хората „очевидно виждат това, което искат да видят – а тези хора искат да видят опасни мюсюлмани”.

Норвегия наскоро стана поредната европейска страна, която наложи ограничения върху носенето на бурки и никаби със закон, който ги забранява в детските градини, училищата и университетите. Франция, Холандия, Белгия, България и германската провинция Бавария също забраняват пълното покриване на лицето на публични места.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС