POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нос Света Агалина, раят на медузите в Черно море

Открийте го на юг от Созопол - съвсем близо до курортния комплекс „Дюни“

Акваторията на нос Св. Агалина е естествено находище на черни миди. - Нос Света Агалина, раят на медузите в Черно море

Акваторията на нос Св. Агалина е естествено находище на черни миди.

Света Агалина не е толкова голям и известен като другите черноморски носове Калиакра, Емине и Маслен нос, но е любопитен с необичайната си форма. Тук природата е образувала тесен и дълъг около 20 метра скален процеп, през който може да мине само малка лодка.

Погледнат от хълма над него, той прилича на тайно пиратско скривалище. Макар че достъпът до него е сравнително лесен, не си помисляйте да плувате тук. Водите в тесния процеп са истински рай за медузите.
Акваторията на нос Св. Агалина е естествено находище и на черни миди. Преди няколко години в непосредствена близост до него бе изградена мидена ферма с пари от Европейския съюз.

2

Как да стигнете

Нос Агалина се намира на юг от Созопол – съвсем близо до курортния комплекс „Дюни“. Точно преди последния завой за комплекса, вляво от пътя, има информационна табела и място за паркиране на коли. От нея започва пътека, който отвежда до самия нос.

Вижте още

Замъкът в Равадиново
Аркутино
Устието на р. Ропотамо
Лъвската глава (Вълчаново кале)
Тракийско светилище Бегликташ

Любопитно

Заливът на нос Света Агалина с неговите характерни скали напомня за скандинавските фиорди. Според учените обаче неговият произход не е в резултат на ерозия през ледниковата епоха, а следствие от тектонични размествания. Те са довели до огъване на скалите и образуване процепи, запълнени с морска вода, известни като „псевдофиорди”. Носът е обявен за природна забележителност през 1980 г.

3


Бел. ред. – откъсът е част от „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова. Книгата 15-а седмица е номер едно в класацията на „Хеликон“ за нехудожествена литература.

Otbivki2-a

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg