POTO

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нощ на литературата, „Всичко е 5“ и Шломо Минц

Най-интересните събития от 5 до 11 октомври 2020 г. с „Фантастико“

До последния каприз

До последния каприз

Кино „Люмиер Лидл“

5.09.2020

19:30

Историята за цигулар, обсебен от съвършеното изпълнение на „Capriccio No. 24“ на Паганини, е дебютният филм на Иван Юруков. „До последния каприз“ ще бъде един от новите български филми, които ще тръгнат в програмата на „София филм фест“. Зад кадър участва големият музикант Светлин Русев, негови са съвършените изпълнения на цигулка. Юруков сам е финансирал филма си, като за целта е използвал хонорара от участието си в телевизионното шоу „Като две капки вода“.

Вижте още: ДА СНИМАШ КИНО ЗА ПАГАНИНИ С ХОНОРАРА ОТ „КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА“

Нощ на литературата

Нощ на литературата

Дванайсет български града

07.09.2020

18:00

Книжни събития ще отбележат европейската Нощ на литературата в 12 града на 7 октомври. В Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен ще се чете европейска преводна литература от 18 до 21,30 ч. Проявите ще бъдат посветени на литературното културно наследство на няколко европейски държави.

„Бийтълс“ завинаги

„Бийтълс“ завинаги

Joy Station

09.10.2020

21:00

Българската група „Афект“ подготвя концерт-трибют с някои от най-обичаните песни на „Бийтълс“. Музикантите Валери Николов (вокалист, китара), Александър Георгиев (китара, вокал), Гриша Георгиев (клавир, вокал), Даниел Георгиев (барабани, вокал), Ангел Якимов (клавир, вокал) ще поведат публиката на вълнуващо пътешествие из дискографията на Великолепната четворка от Ливърпул. 

Апокриф

Апокриф

Театрална работилница „Сфумато“

10.10.2020

19:00

Едно от хитовите заглавия в репертоара на „Сфумато“ се завръща на сцена две десетилетия след премиерата. Описван като груб и изящен спектакъл едновременно, в прочита на Иван Добчев на архаичните български традиции участват Цветана Манева, Невена Мандаджиева, Таня Шахова, Жорета Николова, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Лидия Стефанова (Лидия Николова), Владимир Пенев, Чавдар Монов, Петър Пейков, Мариан Бозуков, Димитър Мартинов, Явор Гърдев и Валери Йорданов.

Всичко е 5

Всичко е 5

Платформа А6 зад НДК

10-11.09.2020

10-19 ч.

Книжен базар зад НДК ще предложи популярни и по-малко известни заглавия на символичната цена от 5 лв. Събитието ще отбележи 5-ата година от създаването на Литературен клуб „Перото“ и Националния център за книгата. Някои от най-популярните български издателства ще се включат в инициативата с предложения от класическата и съвременна българска литература, световната класика, художествената проза и поезия, драматургията, публицистиката, научната и детска литература.

Вижте още: НОВ БАЗАР ЗАД НДК С НОВИ КНИГИ ПО 5 ЛВ.

Шломо Минц и Софийската филхармония

Шломо Минц и Софийската филхармония

Зала „България“

11.09.2020

19:00

Знаменитият музикант Шломо Минц ще си партнира със Софийската филхармония за изпълнението на Петия цигулков концерт на Моцарт и Симфония № 3 „Шотландска“ на Менделсон. В едната част на концерта израелският музикант ще бъде солист, в другата – диригент. Поради изискването за 50% публика на затворени пространства, концертът ще се повтори и на 12 октомври. И двете изяви са част от програмата на „Европейски музикален фестивал 2020“.

Вижте още: ШЛОМО МИНЦ С ДВА КОНЦЕРТА В СОФИЯ