Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Нощ на музеите: да поиграем на „Правец“от 80-те

На 18 май музеите и галериите у нас ще работят с удължено работно време и с вход свободен

И на компютър „Правец“ можеше да се играе... - Нощ на музеите: да поиграем на „Правец“от 80-те

И на компютър „Правец“ можеше да се играе...

Машина за пътуване назад във времето е предстоящата Европейска нощ на музеите – на 18 май Националният политехнически музей припомня какво е да се работи на „Правец 82“ с изложбата „40 години персонални компютри „Правец“. Представителите на по-младото поколение ще имат шанса да се запознаят с български прототип на съвременния лаптоп и дори да изпробват гейминг качествата му с игра, типична за 80-те години.

В събота българските културни институции за 15-и път ще се присъединят към редица галерии и музеи от Европа, които ще работят с вход свободен до късно вечерта. Инициативата „Нощ на музеите“ традиционно отбелязва Международния ден на музеите. В София посетителите ще могат да обикалят най-късно до 0,30 ч., но повечето институти ще приключат малко преди или точно в полунощ.

Транспорт до Историческия музей

Националният исторически музей, който миналата година навърши 45 години, през 2019-а ще представи две нови игри и техните създатели. Настолните игри „Кукер“ и „Дръж се, Земьо“ са вдъхновени от българския фолклор. И двете ще може да се изпробват от 13 ч. до края на работния ден на музея. Вдъхновен от българските традиции е и „Златната ябълка“, български анимационен сериал, чийто пилотен епизод ще бъде излъчен от 14 ч. в Пленарната зала. За любителите на историята, от 18 ч. се организира викторина „Тайните на българската история“.

Америка за България

За улеснение на посетителите, от 18 ч. до 23 ч. по линията Национална галерия – Двореца – Национален исторически музей ще върви градски транспорт.

Какво има в кутията?

„Мистерия в кутия“ е името на предизвикателството в Националния военноисторически музей. Водени единствено от своите сетива, посетителите ще трябва да разберат какво е съдържанието на кутиите, а мобилно приложение ще ги провокира да разгадаят загадките. Инсталацията цели да запознае публиката с част от предстоящата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“, която ще бъде открита в края на май в Пловдив.

В Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство посетителите ще се потопят в света на източната култура – паралелно с изложбата „Тохоку през погледа на японските фотографи“, доброволци ще могат да се включат в чайна церемония от 18 ч. От 19, 20 и 21 ч. ще се проведе демонстрация как се прави икебана.

Фотографията ще е акцент и на друго място – кадри на световноизвестни фотографи висят на двата етажа на Софийска градска художествена галерия. Първият етаж си поделят черно-белите фотоси на Вивиан Майер и изложбата с портрети, курирана от Иглика Трифонова, „Другото око. Портрет на приятел“. На втория етаж са разположени черно-белите снимки на Йозеф Куделка, чешкият фотограф, заснел Пражката пролет. От 21,30 ще се проведе концерт на джаз-фюжън състава „Мирослав Иванов квартет“.

Антропологичният музей посвещава вечерта си не само на науката за човечеството, но и на връзката между човека и природата, като се включва в кампанията „Капачки за бъдеще“. Посетителите се насърчават да носят пластмасовите изделия за инициативата на музея, озаглавена „Най-големият човек от капачки“. След редица инициативи, като „Измерване на телесния състав“ (тук участието става с предварително записване) и „Изследване на плоскостъпие при деца“, авантюристите от „Нощ на музеите“ ще могат да се включат в теглене на томбола с парични награди от 22,30 ч.

Изкуство на Квадрат

В зала 19 в „Квадрат 500“ ще се проведе „Съдът на Парис“, антична пантомима по Лукиан. Спектакълът е на студенти от НАТФИЗ от класа на проф. Александър Илиев, режисиран е от Александър Калинов. Междувременно, във вътрешния двор на галерията все още са експонирани скулптурите на Крум Дамянов.

В Двореца може да се види портретът на княз Батенберг от Конрад Дилиц, който българската държава тайно откупи на търг във Виена. Картината е част от изложбата „Дворецът за изкуството“, която пресъздава първоначалния облик на „Червения салон“ с картините, окачени там по царско време. Входът е свободен след 16 ч., за да има време да се разгледат и другите две експозиции в галерията, посветени на Васил Иванов и Добри Добрев.

Още събития в „Нощ на музеите 2019“:

Отворен урок по калиграфия и демонстрация на студенти от Националната художествена академия може да се види в Галерия „Мисията“ на Държавен културен институт към МВНР. Ателиетата започват в 15 и свършват в 19 ч.

В Националния археологически музей гостува временната изложба „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“. Съвместно с това ще може да се разгледа и постерната изложба със снимки на мозайките от пловдивската базилика.

В Къщата-музей на Вапцаров „Нощ на музеите“ припомня трима големи български поети. От 20 ч. започва прожекцията на филмите „Тя мина. Мина“, посветен на любимата на Яворов Мина Тодорова, „Поетът и Дяволът“ за Христо Смирненски, „Пет разказа за един разстрел“ и „Епоха“ за Вапцаров.

В галерия „Синтезис“ от 22 ч. ще бъде представено лимитирано издание крафт бира. Дизайнът на етикета е вдъхновен от фотографската изложба „Vernacular MashUp!“, аранжирана от Жан-Мари Дона.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах