Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нощ на музеите: да поиграем на „Правец“от 80-те

На 18 май музеите и галериите у нас ще работят с удължено работно време и с вход свободен

И на компютър „Правец“ можеше да се играе... - Нощ на музеите: да поиграем на „Правец“от 80-те

И на компютър „Правец“ можеше да се играе...

Машина за пътуване назад във времето е предстоящата Европейска нощ на музеите – на 18 май Националният политехнически музей припомня какво е да се работи на „Правец 82“ с изложбата „40 години персонални компютри „Правец“. Представителите на по-младото поколение ще имат шанса да се запознаят с български прототип на съвременния лаптоп и дори да изпробват гейминг качествата му с игра, типична за 80-те години.

В събота българските културни институции за 15-и път ще се присъединят към редица галерии и музеи от Европа, които ще работят с вход свободен до късно вечерта. Инициативата „Нощ на музеите“ традиционно отбелязва Международния ден на музеите. В София посетителите ще могат да обикалят най-късно до 0,30 ч., но повечето институти ще приключат малко преди или точно в полунощ.

Транспорт до Историческия музей

Националният исторически музей, който миналата година навърши 45 години, през 2019-а ще представи две нови игри и техните създатели. Настолните игри „Кукер“ и „Дръж се, Земьо“ са вдъхновени от българския фолклор. И двете ще може да се изпробват от 13 ч. до края на работния ден на музея. Вдъхновен от българските традиции е и „Златната ябълка“, български анимационен сериал, чийто пилотен епизод ще бъде излъчен от 14 ч. в Пленарната зала. За любителите на историята, от 18 ч. се организира викторина „Тайните на българската история“.

За улеснение на посетителите, от 18 ч. до 23 ч. по линията Национална галерия – Двореца – Национален исторически музей ще върви градски транспорт.

Какво има в кутията?

„Мистерия в кутия“ е името на предизвикателството в Националния военноисторически музей. Водени единствено от своите сетива, посетителите ще трябва да разберат какво е съдържанието на кутиите, а мобилно приложение ще ги провокира да разгадаят загадките. Инсталацията цели да запознае публиката с част от предстоящата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“, която ще бъде открита в края на май в Пловдив.

В Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство посетителите ще се потопят в света на източната култура – паралелно с изложбата „Тохоку през погледа на японските фотографи“, доброволци ще могат да се включат в чайна церемония от 18 ч. От 19, 20 и 21 ч. ще се проведе демонстрация как се прави икебана.

Фотографията ще е акцент и на друго място – кадри на световноизвестни фотографи висят на двата етажа на Софийска градска художествена галерия. Първият етаж си поделят черно-белите фотоси на Вивиан Майер и изложбата с портрети, курирана от Иглика Трифонова, „Другото око. Портрет на приятел“. На втория етаж са разположени черно-белите снимки на Йозеф Куделка, чешкият фотограф, заснел Пражката пролет. От 21,30 ще се проведе концерт на джаз-фюжън състава „Мирослав Иванов квартет“.

Антропологичният музей посвещава вечерта си не само на науката за човечеството, но и на връзката между човека и природата, като се включва в кампанията „Капачки за бъдеще“. Посетителите се насърчават да носят пластмасовите изделия за инициативата на музея, озаглавена „Най-големият човек от капачки“. След редица инициативи, като „Измерване на телесния състав“ (тук участието става с предварително записване) и „Изследване на плоскостъпие при деца“, авантюристите от „Нощ на музеите“ ще могат да се включат в теглене на томбола с парични награди от 22,30 ч.

Изкуство на Квадрат

В зала 19 в „Квадрат 500“ ще се проведе „Съдът на Парис“, антична пантомима по Лукиан. Спектакълът е на студенти от НАТФИЗ от класа на проф. Александър Илиев, режисиран е от Александър Калинов. Междувременно, във вътрешния двор на галерията все още са експонирани скулптурите на Крум Дамянов.

В Двореца може да се види портретът на княз Батенберг от Конрад Дилиц, който българската държава тайно откупи на търг във Виена. Картината е част от изложбата „Дворецът за изкуството“, която пресъздава първоначалния облик на „Червения салон“ с картините, окачени там по царско време. Входът е свободен след 16 ч., за да има време да се разгледат и другите две експозиции в галерията, посветени на Васил Иванов и Добри Добрев.

Още събития в „Нощ на музеите 2019“:

Отворен урок по калиграфия и демонстрация на студенти от Националната художествена академия може да се види в Галерия „Мисията“ на Държавен културен институт към МВНР. Ателиетата започват в 15 и свършват в 19 ч.

В Националния археологически музей гостува временната изложба „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“. Съвместно с това ще може да се разгледа и постерната изложба със снимки на мозайките от пловдивската базилика.

В Къщата-музей на Вапцаров „Нощ на музеите“ припомня трима големи български поети. От 20 ч. започва прожекцията на филмите „Тя мина. Мина“, посветен на любимата на Яворов Мина Тодорова, „Поетът и Дяволът“ за Христо Смирненски, „Пет разказа за един разстрел“ и „Епоха“ за Вапцаров.

В галерия „Синтезис“ от 22 ч. ще бъде представено лимитирано издание крафт бира. Дизайнът на етикета е вдъхновен от фотографската изложба „Vernacular MashUp!“, аранжирана от Жан-Мари Дона.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg